Hoe ging het ook alweer?

breien 2Ik denk dat ik 18 jaar was toen ik mijn eerste trui breide. Het was een donkerblauwe trui met dikke ribbels en ik heb ‘m nog vaak gedragen ook. Daarna breide ik nog een trui in twee kleuren blauw en wit. Die trui droeg ik bijna nooit en ik heb de breipennen toen ook aan de wilgen gehangen.

Van Sinterklaas kreeg ik echter een Kinderbreiboek cadeau. Hij had zich wellicht vergist bij het zoeken naar een boekje met haakpatronen. Ik was in ieder geval erg verbaasd, maar ik besloot toch weer eens een breipoging te wagen.

Tijdens het Kerstdiner bij mijn ouders vroeg ik aan mijn moeder of ik haar breipennen mocht lenen. Een houten koker met breipennen kwam tevoorschijn, net als het rugpand van een paars vest.
“Wanneer ga je die afbreien?”, vroeg mijn vader. Mijn moeder stopte het breiwerk snel weer terug in de la met de bedoeling het weer een jaar of tien te laten liggen.

breien 1Aan de slag
“Vandaag moet het er maar eens van komen”, dacht ik vanmorgen. Ik kon niet boetseren omdat Partner de boetseer-/renkamer in beslag heeft genomen. Hij staat zich op de crosstrainer uit te sloven. Ik pakte daarom twee breipennen, een bolletje katoen en het Kinderbreiboek. Met behulp van het boek zette ik acht steken op voor een mini proeflapje.

breien 2Daarna kon het echte breien beginnen met rechte steken. Alle acht de steken gingen moeiteloos van de linker- op de rechternaald. Dat viel erg mee, alleen bleef de draad nogal vaak hangen achter een wondje op mijn wijsvinger. (Ik heb er vrijdag met een broodmes een inkeping in gemaakt.)

Maar hoe moest ik nou de tweede pen breien? Moet je met links breien en alle steken van de rechter- naar de linkernaald terughalen of moet je de breipennen omwisselen? Dat kon ik zo snel niet vinden in het boekje.

Ik besloot de pennen om te wisselen en weer gewoon recht te breien. Dat wisselen bleek goed te zijn, maar ik had eigenlijk averecht moeten breien. Nu breide ik per ongeluk ribbels. Het rechtbreien heb ik in ieder geval goed geoefend.

Voor het geval jullie ook aan de slag willen heb ik een filmpje opgezocht waarbij het opzetten van de steken duidelijk wordt uitgelegd. In het tweede filmpje kun je het rechtbreien oefenen.

Advertenties

21 gedachtes over “Hoe ging het ook alweer?

 1. Wat handig dit artikel! Helemaal met die filmpjes erbij. Ik heb het in een ver verleden ook wel eens gedaan. Ik vond het ontspannend, maar heb het daarna eigenlijk nooit meer opgepakt. Ik heb ook zoveel hobby’s. 😉

 2. Breien kan ik slapend. Ik heb heel wat truien door mijn handen laten gaan al kan ik geen patroon lezen. Misschien toch maar weer eens gewoon beginnen.

 3. Breien kan ik al heel lang, maar kun je me ook geduld leren? Zelden kreeg ik een trui af, na de eerste mouw of na een pand verloor ik de moed…..

 4. Ik heb een tante die de mooiste vesten en truien breide, ze had ZO een winkel kunnen beginnen. Ik stelde het ook wel eens voor: ‘jij breit en ik cash’ 😀
  Wat ga je maken, weet je dat al? Het schijt heel ontspannend te zijn, dat breien. Dat hoor ik tenminste altijd. Ik moet het misschien toch ook eens proberen. Wie weet hoe Zen ik dan door het leven ga 😉

 5. Het lijkt me heel leuk om te breien! Handig dat filmpje, daar ga ik zeker eens naar kijken
  en er gewoon aan beginnen! Wilde eerst graag halen, maar het lukte me niet..of zou ik te weinig geduld hebben. In elk geval, wie weet is breien makkelijker..
  Dank je voor dit leuke logje.

  liefs Onzeweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.