Leven in een wereld van vilt

Claudy Jongstra - aan het werkBegin november zag ik in Avro’s Close Up een interessante documentaire over Claudy Jongstra. Deze zeer succesvolle kunstenares werkt met wol en vilt. Voor haar kunstwerken gebruikt ze de wol van haar eigen schapen.

Claudy Jongstra-Hortus Botanicus

In het museumcafé in de Hortus Botanicus zijn de wanden bekleed met het werk van Claudy Jongstra.

Ik kende kunstenares Claudy Jongstra niet voordat ik de documentaire Verweven wereld van Allard Detiger zag. Voorheen maakte ze vooral stoffen voor de mode-industrie. De laatste tijd richt ze zich ook op het maken van enorme kunstwerken, en dan bedoel ik ook echt enorm. Ze beperkt zich niet tot een wandkleedje, het is steeds vaker wandbekleding van bijvoorbeeld een hele zaal.

In het Fries museum is de wand bekleed met een kleed dat 25 meter breed is en 6,5 meter hoog. Het Barnes museum in Philadelphia gaf Claudy de opdracht een zaal die geheel van steen was wat zachter te maken. Verder mocht ze een wandkleed ontwerpen voor het restaurant.

WolAandacht voor de natuur
Het mooie vind ik in de film dat je het proces meekrijgt. Er wordt ook aandacht geschonken aan het kleuren van de wol. Dat kleuren gaat op een natuurlijke manier, met gewassen die speciaal voor dit doel gekweekt worden. Aandacht voor de natuur en lief zijn voor onze planeet staan hoog in het vaandel.

Ook het proces dat zich in het hoofd van de kunstenares afspeelt krijg je mee. Het worstelen met het ontwerp voor het restaurant van het Barnes museum en het op laatste moment nog aanpassen. Op een bepaald moment laat ze een choreograaf en pianist komen. Mensen lopen op de maat van de muziek door de ruimte en maken op deze manier figuren. Die figuren neemt ze over op het wandkleed. Ik vind dat onderdeel geweldig om te zien.

Ik ben ondertussen alweer op het ‘slechte pad’ terecht gekomen … ik heb wat wol gehaald om toch weer een poging te doen vilt te maken. 🙂

Advertentie

6 gedachtes over “Leven in een wereld van vilt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.