Sprookjesachtig, de Harz en het Thüringen Woud

Wernigerode 5Afgelopen maand bevonden Partner en ik ons een aantal dagen in natuurgebied de Harz en in het Thüringen Woud in Duitsland. We reden door prachtige bossen in herfstkleuren en kwamen in schattige plaatsjes met burchten en vakwerkhuisjes. Soms waanden we ons in een sprookje.

Dat laatste is overigens niet verwonderlijk. Een aantal sprookjes van de gebroeders Grimm komen hier namelijk vandaan. De gebroeders Grimm schreven hun sprookjes niet zelf. Ze verzamelden sagen en vertellingen, schreven ze op en bundelden in een sprookjesboek.

Met een stoomtrein de Brocken op
StoomtreinZeker toen we met een stoomtrein de 1142 meter hoge berg Brocken opreden was het uitzicht soms zeer mysterieus. Ik dacht zelfs dat ik diep in het bos een klein jongetje zag lopen dat broodkruimels achter zich aan strooide. Als ik pen en papier bij me had gehad, zou ik ter plekke een sprookje hebben geschreven.

De trein reed ons door een prachtig woud waar de mist tussen de bomen leek te blijven hangen. Al snel had ik door dat het geen mist was, maar stoom die de trein het bos in blies. Bovenop de Brocken zou je normaal gesproken een prachtig uitzicht hebben over de Harz. Maar wij werden bijna van de berg geblazen. Het was er zo mistig dat we eerst het restaurant niet eens konden vinden dat op de bordjes werd aangegeven, totdat we er met onze neuzen tegenaan stootten.

Burchten en vakwerkhuizen
Het lijkt wel of elke plaats in de Harz en in het Thüringen Woud een burcht of kasteel heeft waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt op de historische oude stad. Als je in zo’n stadje blijft tot het donker wordt, zie je hoe mooi de straten verlicht zijn. Wederom komt dan het woord ‘sprookjesachtig’ bovendrijven.

Ondanks dat we veel gezien hebben, hebben we ook heel veel niet gezien. De Heksendansplaats had ik wel graag willen zien, net als de brug met huizen erop in Erfurt. Of het plaatsje Blankenburg, waar we verbleven in het Slothotel dat in de tuin van het slot stond. We hadden na de rondritten door de omgeving helaas geen tijd meer om het plaatsje zelf te bezoeken. 🙂

Wat we wel gezien hebben? Nou dit (klik op de foto’s voor een vergroting en onderschrift):

   

5 gedachtes over “Sprookjesachtig, de Harz en het Thüringen Woud

  1. Prachtig. Sommige stadjes en dorpjes hebben zo een hoog Efteling-gehalte he? Je zou er ZO gaan wonen! (Ik heb standaard een pen en papier bij me voor dit soort situaties, je weet maar nooit in welk sprookje je kunt belanden!). Goslar: dat is toch dat stadje waar Hitler pas sinds enkele dagen geen ereburger meer van is? Zo vreemd dat dat meer dan een halve eeuw geduurd heeft om hem dat ereburgerschap af te nemen. Van sommige dingen begrijp ik echt niets!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.