Handlettering bij Elle Aime

handlettering pen en inktEen paar weken geleden kondigde ik de workshop Handlettering van Marloes de Vries al aan. Het leek me erg leuk om me met pen en inkt te storten op een mooie quote. Ook was ik erg benieuwd naar de winkel van Elle Aime in Rotterdam waar deze workshop gegeven werd.

De vrolijke letters en tekeningen op de ramen maken je nieuwsgierig naar wat zich bij  Elle Aime binnen allemaal afspeelt. Ik had in 101Woonideeën en op internet al eens wat interviews en stukjes gelezen over de jonge eigenaresse Lisa Manuels, zodat ik het idee had dat ik haar al een beetje kende.
“Je bent bijna een beroemdheid”, zei ik tegen haar. Dat wuifde Lisa snel weg. “Pfff, nee hoor”, zei ze. “Ik heb helemaal geen tijd om een celebrity te zijn.”

elle 2Ik was een half uur te vroeg en dat was eigenlijk wel zo handig. Zo kon ik alvast wat foto’s maken en rustig rondneuzen in het winkeltje. Lisa verkoopt er haar handgemaakte broches, leuke kaarten en notitieblokjes, maar ze verkoopt ook werk van anderen. Als je zelf wilt knutselen zijn er voldoende materialen aanwezig waar je inspiratie van krijgt, potten vol!

Handlettering
“Eigenlijk kan ik helemaal niet netjes schrijven”, begon illustratrice Marloes de Vries de workshop. “Ik schrijf dan ook geen woorden, ik teken ze. Dat is eigenlijk wat handlettering is, tekenen met woorden.”
We begonnen met wat oefeningen. Marloes zei een woord, dat moest je even op je in laten werken voordat je het op papier zette. Een woord als ‘wolk’ zet je dan heel anders op papier dan het woord ‘pijnlijk’. Het bleek dat iedereen wel een soortgelijke associatie bij de woorden had en dat iedereen de letters ongeveer hetzelfde maakte.

Pen en inkt
We hadden al argwanend maar ook verlangend gekeken naar de kroontjespen en het flesje inkt dat op tafel stond. Voor de volgende oefening mochten we ze gebruiken en het duurde niet lang voordat enkele dames de zwarte inktvlekken op de vingers hadden zitten. Het was even wennen, maar al snel ontstonden de mooiste letters (bij de andere deelnemers dan). Ik bleef een beetje hangen in hetzelfde lettertype en kwam pas wat later op gang. Toen werd het tijd om te oefenen met je uiteindelijke tekst.

Quote
Over de quote heb ik wel even na moeten denken en dat is dan meteen erg toepasselijk voor de tekst die ik uiteindelijk gekozen heb. Ik zat maar met gezegdes in mijn hoofd als ‘De appel valt niet ver van de boom’. Er kwamen ook mensen met hele mooie en gevoelige teksten aanzetten. Trust me, dat is dus echt niets voor mij. Gelukkig kwam Linda op het idee om eens bij de teksten van Loesje te kijken en al heel snel zag ik er een die wel bij me past.

We switchten weer naar het potlood waarmee we de woorden van de quote in een mooie lay-out op papier probeerden te zetten. Woorden die belangrijker waren kon je wat groter maken of in een bijzonder lettertype schrijven. Ik zag een paar dames aan het werk die volgens mij afgestudeerd waren in kalligrafie. Wat kwamen er een prachtige krullen en lettertypes uit die kroontjespennen tevoorschijn.

Kwijlen van snickers
Nu werd het tijd om op het ‘echte’ papier aan de slag te gaan. De heerlijke zelfgemaakte snickers van Lisa die op tafel stonden bleken een groot nadeel te hebben. Je ging er namelijk van kwijlen. Mijn buurvrouw moest een paar seconden nadat ze het ‘echte’ papier had ontvangen al beschaamd om een nieuwe vragen. Ze kwam er wel eerlijk voor uit toen ze de legendarische woorden sprak: “Sorry, mag ik een nieuw vel, ik heb op deze gekwijld.”

Toen iedereen een schoon vel had werd het stil. Met ingehouden adem gingen we aan de slag. Heel dun met potlood tekende je de woorden uit, daarna zo netjes mogelijk met pen en inkt eroverheen. Ik haalde diep adem toen mijn quote uiteindelijk op papier stond. Ik ben geen natuurtalent, maar ik denk dat ik een kroontjespen en inkt aan ga schaffen om nog verder te oefenen. Bedankt Marloes voor de leuke workshop en Lisa voor het lekkers!

Bij Elle Aime was ik overigens niet voor het laatst. Ik heb me alweer aangemeld voor een workshop in november. 🙂

12 gedachtes over “Handlettering bij Elle Aime

  1. Die koffers, prachtig! Grappig dat ze dat zo eerlijk zei, van dat kwijlen. Ik weet niet of ik dat wel zou zeggen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.