We hebben ons er lang op mogen verheugen. De workshop raku en pitfire stoken was eigenlijk al voor afgelopen mei gepland, maar het werd uiteindelijk eind september. “Dan kan het nog erg mooi weer zijn”, probeerden we elkaar te overtuigen.
We bleken gelijk te hebben. Het zonnetje scheen en bleef dat de hele dag doen en aangezien de workshop zich voornamelijk buiten afspeelde prijsden we ons zeer gelukkig. Dertien enthousiaste dames hadden zich verzameld voor de workshop bij Cock Keramiek in Bergschenhoek.
Pitfire
We begonnen met de uitleg voor de pitfirestook. Er waren drie verschillende sulfaten beschikbaar waarmee je je beeld kon overgieten, terrakleurig, kobaltkleurig en auberginekleurig of een combinatie. Het resultaat is moeilijk te beïnvloeden en je moet je dus overgeven aan wat de sulfaten en het vuur met je beeld doen.
De fik erin
Ondertussen werd de oven opgebouwd met gasbetonblokken. Er ging een flinke laag zaagsel in en daar werden alle beelden en schalen ingezet. Waar het zaagsel je beeld raakte, zou je beeld zwart worden. Toen ik mijn torso plat op de rug in het zaagsel zag liggen greep ik dan ook meteen in.
Nadat alle beelden in het zaagsel lagen mocht de fik erin. Nou ja, eerst wat kranten erbij, daarna wat houten plankje erover en toen een halve fles spiritus. ‘Don’t try this at home!’, zullen we maar zeggen. Terwijl de pitfirebeelden het behoorlijk warm kregen gingen we verder met de rakustook die ik in een andere blogpost zal behandelen om jullie niet al te zeer te vermoeien (en mezelf ook niet na deze enerverende dag). 😉
Schrobben en poetsen
Halverwege de dag werd de oven al langzaam afgebroken. De beelden sudderden nog een paar uur na. Aan het eind van de dag trokken we vuurvaste handschoenen aan, plukten de beelden tussen de smeulende resten uit en legden ze in het gras. Ik zag dat er een barst zat in de benen van een van mijn beelden en hoopte dat het heel zou blijven.
Toen de beelden wat afgekoeld waren konden we ze met een nagelborsteltje afborstelen. Ik zette blijkbaar iets teveel kracht tijdens het schrobben want ik brak de benen van mijn beeld. Heel jammer, maar de breuk is zo netjes dat het nog steeds te gebruiken is. Als je het schrobben goed deed, kwam er wat meer kleur in het beeld naar boven. Daarna smeerde je je beelden in met was. Het is de bedoeling dat je vandaag of morgen je beelden gaat oppoetsen.
En dan nu … de foto’s (klik op de foto voor een vergroting en het onderschrift).
Zoals gezegd, wordt vervolgd.
Meer foto’s van de beelden na het oppoetsen vind je hier.
Ik ben benieuwd… Ziet er zo gaaf uit allemaal.
Wauw !
Wauw dat ziet er leuk en origineel allemaal uit!
Wat is dit ongelooflijk mooi. Ik had me zo een oven heel anders voorgesteld. Ik had me trouwens alles heel anders voorgesteld. Schitterend, dat het zo kan worden. De billen vind ik erg mooi, zou ze ZO in m’n kamer neerzetten. Knap hoor, dat je dit doet!
Dit heb ik natuurlijk niet in een weekje onder de knie gehad. 🙂 Maar bedankt voor het compliment. De billen en torso vallen erg in de smaak. Misschien ga ik er nog wel een paar maken.
Goed gelukt hoor. Erg mooi!!