Keep on running (2)

Ik hoor jullie denken: “Nu je nieuwe hardloopschoenen hebt loop je zeker wel veel? En je hebt er inmiddels ook echt zin in natuurlijk.” Nou, nee. Mijn nieuwe schoenen lopen vanaf dag één heerlijk, maar mijn discipline is weer ver te zoeken. Ziek, zwak, misselijk, te druk en geloof het of niet … te warm. Het verslavende stofje heeft zijn intrede nog niet gedaan bij mij.

Geen stimulans
Het was eindelijk een keer 20 graden en ik verheugde me erop te gaan lopen. Uiteindelijk was ik veel te warm gekleed. Bovendien was ik gewend om bij temperaturen onder de 8 graden te lopen en dan is 20 graden behoorlijk wennen! Het nieuwe shirt dat ik aantrok had een piepklein zakje dat wel geschikt was voor een kleine iPod, maar niet voor mijn smartphone met app waarop ik steeds te horen kreeg hoe hard ik gelopen had. De stimulans was niet aanwezig.

Het opbouwen van het hardlopen en afbouwen van de intervallen waarin ik gewoon mocht lopen vond ik leuk. Behalve dat ik het steeds makkelijker volhou, loop ik ook steeds iets sneller en dat ziet er in de grafiekjes leuk uit. Nu er geen intervallen meer zijn en ik eerst 20 toen 23 en nu 25 minuten achter elkaar ‘moet’ lopen vind ik er niet zoveel meer aan. Op de app heb ik wel ingegeven dat ‘de stem’ me elke 5 minuten een update geeft over de gelopen afstand en de snelheid. Anders hoor je alleen aan het eind van je run wat je gelopen hebt.

Doorzetten
Ik ben nog niet zover dat ik kan lopen om het lopen. Gewoon met een muziekje op, verstand op nul, lekker draven. Dat kan ook komen omdat ik steeds hetzelfde stukje loop waar ik moet uitwijken voor fietsers en honden (of zij voor mij). Het is niet dat ik het niet volhou maar de wil om die 25 minuten te blijven rennen is er niet. Soms haak ik dan ook na 15 minuten al af. Zonde van de opbouw, zonde van mijn nieuwe schoenen en zonde van die treurige momenten op de weegschaal. Het zal toch niet zo zijn dat ik voor niets heb geïnvesteerd? Een klein dipje oké, maar ik moet nu wel weer flink aan de slag vind ik.

Ik heb me daarom opgegeven voor een hardloopclinic waarbij ik ga oefenen om mijn hardlooptechniek te verbeteren. Als beginner is je techniek nog redelijk makkelijk aan te passen. Ik zal alleen weer met intervallen moeten lopen om de nieuwe techniek aan te leren.  En laat dat nou net zijn wat ik zo leuk vind, opnieuw een stukje opbouwen.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

9 gedachtes over “Keep on running (2)

 1. Slim idee, zo’n clinic. En daarna gewoon doorgaan. Even doorbijten. Je kunt het. Zeker weten (hum zit ik nu jou of mijzelf aan te sporen?)

 2. José, als je liever intervalletjes loopt doe je dat toch gewoon. Er is geen enkele loop- of trainingswet die voorschrijft hoe lang je achter elkaar zo moeten hardlopen. Plezier in het lopen (en met looptechniek bezig zijn) moet wat mij betreft voorop staan. En met die intervalletjes kun je ook nog allerlei geintjes uithalen, zoals eens een keer achteruit lopen, huppelen, touwtjes springen, een heuvel op sprinten, opdrukken, op blote voeten lopen, over zand of houtsnippers lopen, stukje sprinten, etc. Voor een dergelijke trainingsvorm is ook nog een naam fartlek (zweeds vaartspel) of als het wat intensiever wordt bootcamp (zeer populair op dit moment). O ja, het kan ook met je Nordic Walking stokken, dan heet het Nordic Sports.
  Of anders bij een loopgroepjes. Daar doen ze ook aan intervaltraining en geven je loopmaatjes je aanvullende motivatie.

  Yvonne, hardlooptrainer

 3. Hey ook nieuwe schoenen? Die ga ik vd week aan laten meten.
  Misschien kunnen we elkaar af en toe een “schop” verkopen 🙂 en elkaar motiveren? Ik ben ook weer heel voorzichtig begonnen.

  Leuk dat je je hebt opgegeven voor een clinic. Daar kom je ook weer medelopers tegen waarmee je kunt lopen en elkaar kunt motiveren.

 4. Als je het leuk vindt om met intervallen te lopen, ga je toch gewoon verder met intervallen? En dan kun je elke keer afwisselen: dan weer een paar minuten langer rennen, dan weer wat vaker wandelen… Dat schijnt zelfs nog wat beter te zijn, omdat je dan meer energie verbruikt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.