Op de sokkel: Viltsculpturen

sculp10-186x300In deze interviewserie zet ik beeldend kunstenaars en creatievelingen op de sokkel. Deze keer is het de beurt aan Gabi Gaasenbeek. Naast het maken van tekeningen en mozaïek, heeft ze zichzelf gespecialiseerd in het maken van viltsculpturen.


“Ik ben altijd al creatief bezig geweest”, zegt Gabi en ze wijst op een tweetal zelf gemaakte reproducties van Dalí aan de muur. Ze heeft les gehad aan de kunstacademie en kreeg ook privéles van een kunstenaar.
“De kunstenaar van wie ik les had kon zelf heel goed schilderen, maar hij kon het ook heel goed uitleggen. Hoe je een schilderij na kunt schilderen bijvoorbeeld, daar zitten heel veel verschillende technieken in. Hoe maakte Rembrandt de mooie kleuren die hij gebruikte in zijn schilderijen? Dat is niet zomaar een gemengde verf. Dat is laag over laag opgebouwd en het lijkt dan net alsof er diepte in zit.”

Boom-II-212x300Uit de grote duim
“Ik heb vroeger veel getekend en ik had veel talent voor dingen natekenen. Op een gegeven moment denk je, natekenen is leuk, maar het is niet wat ik wil vertellen. Ik wil mijn eigen gekke vormen maken die ik uit mijn grote duim zuig. De tekeningen maak ik met kleurpotlood. Het zijn waterachtige elementen of planten. Het lijkt net of het organische vormen zijn die groeien. Iemand zei een keer tegen me, je hebt niet eens wat gerookt en je kan dat toch allemaal maken”, ze lacht. “Nee, ik gebruik geen geestverruimende middelen. Ik kan het gewoon zelf.”

“In de kunst is helaas geen droog brood te verdienen. Ik moest er dus wat naast doen en ik belandde in de ICT. Ik heb een avondopleiding HBO-informatica gedaan, naast mijn werk. In mijn vrije tijd ben ik creatief. Ik was veel bezig met tekenen en ik maakte ook mozaïeken. Tot ik een keer een vilten bloem met blaadjes tegenkwam. De grillige vormen spraken me erg aan en ik wilde weten hoe ik zo’n bloem moest maken. Ik heb veel opgezocht op internet en het is vooral een kwestie van proberen geweest, maar zo heb ik mezelf wel leren vilten. Inmiddels heb ik zowel het natvilten als het droogvilten onder de knie.”

Viltsculpturen
“Op een gegeven moment dacht ik, waarom ga ik niet eens proberen om de tekeningen die ik maak driedimensionaal te maken. Toen ben ik met de viltsculpturen begonnen.”
De vrolijke viltsculpturen van Gabi zijn eerder dit jaar te zien geweest in de bibliotheek van Gouda en in de bibliotheek van Waddinxveen. Dat smaakt natuurlijk naar meer.
“Ik zou graag nog een grote expositie hebben in een galerie of misschien in het huis van de stad in Gouda. Dat lijkt me heel erg leuk.”

De Kleine Kunstenaar
kattenogenUiteraard heeft Gabi ook een eigen website ‘De Kleine Kunstenaar’ genaamd. “Ik was altijd het kleintje en hé ukkie. Vandaar de naam, ik vond dat het wel bij mij paste. Mijn Etsyshop heet ook zo. Daar verkoop ik vilten bloemen en nog wat dingen die ik voor de grap heb gemaakt. Speciaal voor de kat heb ik speelballetjes gemaakt die ze de kamer kan rondmeppen in de hoop dat ze van mijn eigen viltmateriaal zou afblijven. Ik heb ze de vorm van een kattenoog gegeven.”

Toekomstplannen
Als ik Gabi naar haar toekomstplannen vraag hoeft ze niet lang na te denken.
“Het lijkt me machtig mooi om een levensgrote viltsculptuur te maken. Daar moet je wel de ruimte voor hebben, een atelier dus. Nu ik maak ik de viltsculpturen thuis en dan blijven ze beperkt in grootte. Ik kan moeilijk de halve woonkamer volzetten. Het kost ook heel veel tijd om zo’n megading te maken, maar het is wel een droom van me. Ook zou ik het liefst full-time in de kunst werken maar dat is gewoon niet haalbaar. Het is handwerk, die uren kan ik helaas niet allemaal terug verdienen. Maar een halve baan en voor de ander helft in kunst werken zou ik ook al heel leuk vinden.”

Naar een atelier heeft ze overigens al eens geïnformeerd. Er zijn in Gouda studio’s te huur voor 600 euro per maand.
“Dat is natuurlijk niet rendabel! Heel veel panden in de stad schijnen leeg te staan. Niet alleen vanwege de crisis, mensen kopen ook steeds vaker on-line. Waarom verhuren ze die panden niet anti-kraak voor een klein bedrag per maand aan kunstenaars. Die kunnen daar dan lekker gaan werken en misschien wel wat verkopen. Dat zou ik best wel willen. Als je iets verkoopt dan verdien je het weer terug en zo niet dan heb je een fijne werkruimte.
Er zijn wel mensen die zich daar hard voor maken, om iets met die lege panden te gaan doen, maar de verhuurders moeten dat natuurlijk ook willen. Het zou de boel wel opfleuren en wie weet trekt het publiek aan als er meerdere ateliers in de binnenstad zitten. Het is toch veel leuker om vrolijke kunst te zien dan een leegstaand pand?”

11 gedachtes over “Op de sokkel: Viltsculpturen

  1. Dank voor de leuke reacties 🙂 En je hoeft er niks in te zien, mag wel. Maar gewoon genieten of zeggen dat het niet je smaak is mag ook. Smaken verschillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.