Goudse Keramiekdagen 2013

Je zou misschien denken dat ik al dat keramiek onderhand wel zat ben, maar niets is minder waar. Het is prachtig om te zien dat er zoveel mensen met keramiek bezig zijn en dat iedereen er zijn eigen richting in kan vinden.

Telkens weer word je verrast door creatieve oplossingen en geweldige ideeën. En het leuke is, kunstwerken waar ik helemaal niets aan vind worden door anderen de hemel in geprezen (en andersom natuurlijk).

Wel of niet gaan
Ik twijfelde even of ik dit jaar nou wel of niet zou gaan naar de Goudse Keramiekdagen. Heel veel nieuws verwachtte ik niet. Voornamelijk omdat de deelnemerslijst grotendeels hetzelfde was als vorig jaar. Uit eigen ervaring weet ik dat je in een jaar tijd niet met heel veel nieuw werk kunt komen. Het kost nou eenmaal enorm veel tijd om werkstukken te maken.

Toch ben ik ook dit jaar verrast door nieuwe stukken en nieuwe deelnemers. Het was bovendien leuk om weer een nieuw ‘slachtoffer’ mee te voeren langs de kraampjes. Een ‘keramiekmaagd’ aan wie ik nog wat kon uitleggen en die met een frisse blik naar de kunstwerken keek.

Demonstraties en wedstrijden
GKD - Thomas BenirschkeEen vast gegeven op de Goudse Keramiekdagen zijn de wedstrijden het draaien van de hoogste vaas en de breedste schaal. Telkens strijden twee kunstenaars tegen elkaar en de vazen en schalen worden opgemeten.
Ook zijn er demonstraties, waaronder rakustoken en werkstukken versieren met brandend paardenhaar (stinkt wel behoorlijk). Kinderen mogen zelf aan de slag en iets boetseren van klei.
Bij Thomas Benirschke kon je een wel heel bijzondere pottenbakkersdraaischijf proberen. Thomas hielp de kinderen een potje draaien terwijl iemand anders de schijf in beweging zette door aan een wiel te draaien.

De foto’s!
Het weer zorgde er voor dat het een aangename dag werd op de Markt in Gouda. Als je zin hebt (en dat heb je natuurlijk, zeker na het zien van onderstaande foto’s en het lezen van de onderschriften) kun je vandaag ook nog naar de Goudse Keramiekdagen. Er wordt dan achter de Sint Jan nog een extra kunstmarkt gehouden.

Advertentie

10 gedachtes over “Goudse Keramiekdagen 2013

  1. Mooi verslag, prachtige foto’s van schitterende kunstwerken. Die gezichten vind ik helemaal wow om naar te kijken en dat bootje en de varkentjes zijn gewoon leuk.

  2. Het is zeker n aanrader, en wat ik al twitterde, die lege kraam had je zo in kunnen vullen! Grappig om te zien dat jij hele andere dingen hebt gezien dan ik, die hoofden heb ik helemaal niet gezien 🙂

    • Ik denk dat er maar weinig mensen net als ik met een vergrootglas de kramen zijn langs geweest. Ik snap dat je wat gemist hebt, er staat ook zo achterlijk veel! 🙂

  3. Ook wij zijn weer geweest vandaag en hebben genoten van al het moois dat er te zien was. Ondanks veel herkenbare stukken van vorige jaren zagen wij toch ook weer nieuwe stukken. Ben je nog niet geweest, probeer morgen te gaan, het is de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.