Hardlopen op nieuwe schoenen

gt 2000Toen ik net begonnen was met hardlopen deed ik dat op mijn Skechers, die eigenlijk meer voor de sier dan voor hardlopen zijn. Ik kreeg daarop veel commentaar, want het zou slecht zijn voor de knieën e.d. als ik niet op goeie schoenen liep.

Daar zit natuurlijk wat in. Als ik niet op goeie schoenen loop, krijg ik misschien blessures waardoor ik moet stoppen met hardlopen. Maar als ik meteen bij het idee dat ik wil gaan hardlopen dure schoenen aanschaf en na twee weken blijkt dat ik er niets aan vind, blijf ik met de schoenen zitten. En dan ga ik stukjes lopen zoals in onderstaand filmpje.

Run2Day
Een vriendin had een tijdelijke oplossing voor me. Ik mocht haar schoenen een paar weken lenen. Die waren niet op mij afgestemd, maar ze hadden in ieder geval een betere vering. Als ik 5 weken had hardgelopen mocht ik van mezelf nieuwe schoenen kopen. Dat werd wel tijd, ik had namelijk steeds langer nodig om te herstellen van de pijn in mijn knie.

Een aantal weken geleden liep ik dan ook bij Run2Day in Nijmegen binnen. Bij binnenkomst hield ik het handvat van de deur in mijn hand. Ik probeerde deze weer terug te plaatsen, maar nu viel de deurkruk er aan de buitenkant uit.
“Ik heb slecht nieuws”, zei ik tegen de eerste de beste verkoper. “Er kunnen geen klanten meer naar binnen, maar we kunnen er gelukkig nog wel uit.”

Rennen maar
run2dayDe verkoper had dus alle tijd om mij naar een passende paar schoenen te begeleiden. 🙂 Nadat ik mijn broekspijpen had opgerold en er een kopje thee werd neergezet konden we aan de slag. Er werd gevraagd naar mijn schoenmaat, logisch natuurlijk.
“Maat 38,5”, zei ik. Ik kreeg echter maat 39,5. Dat was geen foutje van de verkoper, bij hardlopen heb je namelijk meer ruimte nodig in je schoenen.

Ik kreeg een paar schoenen aan en moest over een baan hardlopen. Dat werd dan opgenomen op film. Later kon ik terugkijken en zag ik mezelf constant door mijn enkels zakken. Niet echt charmant om jezelf zo te zien.
“Overpronatie’, zei de jongen. Ja, en niet zo zuinig ook zag ik.
“Dat betekent dat we schoenen met een versteviging aan de binnenzijde van de voet moeten hebben”, legde hij uit.

pronation_over_normal

Overpronatie
Bron: asics.nl

gt 2000Weer rende ik over de baan en kon maar net een luie hond die met zijn kont op de baan lag ontwijken. Nadat we duidelijk hadden wat voor soort schoen ik nodig had, was het een kwestie van passen welke schoen het lekkerst liep. Ik ben een beetje een Adidasfan en had al in mijn hoofd welke ik het liefst zou willen. Bij hardloopschoenen gaat het nou eenmaal niet om de ‘looks’. Het is niet te voorspellen met welk paar je uiteindelijk thuiskomt. Het werden de Asics GT 2000 en ik ben er tot nu toe erg blij mee.

In een volgende blogpost komt mijn discipline of liever het gebrek daaraan aan de orde.

10 gedachtes over “Hardlopen op nieuwe schoenen

  1. Ik heb ook van die spuuglelijke hardloopschoenen! Helaas staan ze ongebruikt in de kast, omdat ik eerst moet afvallen voordat ik weer mag hardlopen 😦 Heb ik eindelijk een sport gevonden die ik leuk vind om te doen, mag het niet omdat ik anders grote kans loop op chronische pijn! Heel veel succes met het volhouden want het kan soms wat lastig zijn. Al start je wel in een goed seizoen. Ik begon in de winter xD

    • Hoezo ook? Ik vind mijn schoentjes eigenlijk best leuk. 😉
      Wat balen zeg dat je niet kunt lopen nu. Ik ben half februari al begonnen en dat was best lekker om in de kou te lopen. Ik ga zeker mijn best doen om het vol te houden, bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.