Clay2Day, internationaal keramiekfestival in bloei

Clay2day op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

In het weekend van 27 en 28 april werd op landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek keramiekfestival Clay2Day georganiseerd. De combinatie van 50 topkeramisten en een landgoed maakte me enthousiast en het evenement stond dan ook met vette letters in mijn agenda!

Rond 11 uur reden vriendin A. en ik de oprijlaan van De Olmenhorst op waar we heel makkelijk de auto konden parkeren. De zon scheen volop (ondanks berichten van dikke bewolking) en we hadden er zin in. Al snel liepen we ons te vergapen aan de prachtige kunstwerken en serviezen die in de diverse kramen tentoongesteld werden. Het waren met recht kunstenaars die hier stonden.
Ik zag een aantal bekende namen, gezichten en werken, die ik al eerder tegenkwam op Arti12, de Goudse Keramiekdagen en op Handmade in Boijmans.
“Je wordt nog een kenner”, zei mijn vriendin tegen me.
“Hm, nu al?”, vroeg ik me af

Beelden om van te watertanden
Karin van de Walle - sculptuurUiteraard hadden we zo onze voorkeuren. Zo zijn de dames van Karin van de Walle altijd adembenemend om naar te kijken. Ze zien er bij wijze van spreke uit om op te eten en in dit geval bleek dat ook te kunnen. Een aantal dames waren van chocola gemaakt en hun heerlijke geur liet ons watertanden.
We vroegen ons af hoe ze er zo op gekomen was om beelden van chocola te maken. Karin vertelde dat voor een grote tentoonstelling ooit een van haar beelden was gesneuveld. Het zou haar nooit meer lukken deze opnieuw te maken. Ze had ergens gehoord dat je met chocola ook beelden kon maken en ze probeerde het. Het werd een groot succes.

c2d 11Mijn grote favoriet is Ghislaine van Tongeren. Ik weet niet precies wat het is dat me aanspreekt, maar de beelden zijn kleurig, grappig, eenvoudig en tegelijkertijd vol details. Ik heb mijn bewondering ook uitgesproken, waarvoor Ghislaine me bedankte, maar ze hoort het ongetwijfeld veel vaker.

Van een heel andere orde zijn de tegeltjes van Nine Milacic van Atelier De Tulp. Nine maakt erg leuke tekeningen op borden en tegeltjes. De tegels kunnen vervolgens gebruikt worden in de keuken of badkamer of voor de schouw. We waren er zeer van gecharmeerd.

Bij Pottenbakkerij De Vogelpot was het druk. De vogelhuisjes zijn dan ook erg schattig en je kunt ze, anders dan de meeste kunstobjecten, gewoon gebruiken. Vorig jaar had ik al een grappig gietertje gezien. Ik had spijt dat ik deze niet had meegenomen, dat heb ik nu natuurlijk wel gedaan. Het is een kruikje van rood aardewerk met gaatjes onderin. Je dompelt het kruikje onder water en houdt dan je duim op het gat in de hals, op het moment dat je water wilt geven laat je je duim los en dan sproeit het water onderuit de kruik. Vind ik leuk! 🙂

De Olmenhorst
Behalve het keramiekfestival was het toevallig ook nog bloesemweekend op De Olmenhorst. Helaas stond er nog niet veel te bloesemen. De grote reformwinkel met een zeer uitgebreid aanbod werd goed bezocht, net als de diverse ateliers die op het landgoed gevestigd zijn. De lunch was overigens erg lekker (en de muffin daarna ook).

En dan nu de fotoimpressie, klik op de foto’s voor de fotogalerij en onderschriften (in Google Chrome en in Firefox, Internet Explorer werkt niet goed hiermee).

Advertentie

10 gedachtes over “Clay2Day, internationaal keramiekfestival in bloei

  1. Die vogelhuisjes etc herken ik. Ik heb een oorwurmenfarm gehad en een heksenhoed. Kunst en bruikbaar ligt soms heel dicht tegen elkaar aan dat s duidelijk..

    Maar beelden van chocolade kunnen ook kapot, toch? Of heeft ze daar een mal voor?

  2. Jammer dat ik je gemist heb op deze thuiswedstrijd voor mij: ik was er zondagochtend. De organisatie was er op een fantastische wijze in geslaagd om de veelzijdigheid van de hedendaagse keramiekkunst.in beeld te brengen. Volgend jaar ga ik er zeker weer naar toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.