Partner schoof me de bijlage van de Volkskrant onder de neus. Handmade stond er in grote letters op. Wat leuk, een special over handgemaakte dingen, dacht ik. Het bleek veel meer dan dat te zijn. Het was een tentoonstelling in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De tentoonstelling duurt tot 20 mei 2013 en staat in het teken van het ambacht.
Museum Boijmans van Beuningen
Hoewel ik niet voor de collectie van Boijmans kwam is deze zeker de moeite van het bekijken waard. Er zijn o.a. schilderijen van Magritte, Rembrandt, Dalí en Jeroen Bosch te zien. Daar liepen we na het bekijken van Handmade nog even langs.
Je mag in het museum foto’s maken zonder flits en ik had mijn camera dan ook meegebracht. De zaal was echter erg donker waardoor zonder flits fotograferen een hele uitdaging werd.
Tentoonstelling Handmade
Normaal gesproken bekijk ik kunstwerken in een redelijk normaal tempo, maar ik ga als Speedy Gonzales (of voor de jongere lezers als Roadrunner) langs gebruiksvoorwerpen. Bij de eerste stap in de zaal zag ik al dat het voornamelijk om de laatste categorie ging en ik zette me schrap. De teksten bij de voorwerpen waren echter erg interessant en soms bleek het voorwerp dat je dacht te zien eigenlijk heel wat anders te zijn. Zoals de zakjes bubbeltjesplastic die in werkelijkheid van zilver waren. De schalen, die eeuwen oud leken te zijn, waren niet lang geleden van wc-ontstoppers gemaakt.
Filmpjes
Het bleek een vermakelijke tentoonstelling te zijn. De getoonde voorwerpen waren heel divers, om zo veel mogelijk ambachten aan bod te laten komen. In de filmhoek werden (erg oude) zwart-wit films getoond die diverse soorten ambachten lieten zien. Van het maken van touw, het spinnen van wol (dat in 1951 weer erg hip was zo werd verteld) en glasblazen tot het maken van een fagot. Ook in de zaal zelf werden, op een klein schermpje bij de voorwerpen, korte filmpjes vertoond waarin je kon zien hoe het betreffende voorwerp tot stand gekomen was.
Demonstraties
Gedurende de tentoonstelling laten kunstenaars en ambachtslieden tijdens demonstraties zien hoe zij met hun vak bezig zijn. Elke week zijn er andere demonstraties te zien, zoals: mozaïek, boekdrukkunst, houtbewerking, zilver- en goudsmeden enz. Ik koos (verrassend!) de week met demonstraties hoedenmaken en keramiek.
Met demonstraties moet je natuurlijk altijd maar afwachten of je op het juiste moment komt kijken. Bij de hoedenmakers was dat niet het geval, die waren net een groepje kleine kinderen aan het vermaken. Bij de keramiekdemonstratie van SBB Gouda had ik meer geluk. Een aantal dames was bezig met handvormen.
Keramiekopleiding
Al snel raakte ik in gesprek met de dames. Het was niet mijn bedoeling te zeggen dat ik ook in de klei zat, maar ik verraadde mezelf door een technische term te gebruiken. De dames kwamen meteen op stoom en probeerden me uit te leggen waarom ik toch vooral de keramiekopleiding moest gaan doen. Op dat moment was ik er dan ook van overtuigd dat het de meest logische stap was.
Thuis kwam ik tot bezinning. Voor het volgen van de opleiding zou ik een dag minder moeten gaan werken en een tijd lang alleen maar opdrachten moeten maken voor school. Geen tijd meer voor vrij werk en voorlopig geen volgende expositie. Hmm. Ik ken mezelf een beetje, als ik een paar keer per week ‘verplicht’ met klei moet bezig zijn, dan geef ik er al snel de brui aan. Laten we het voorlopig nog even leuk houden. 😉
Al met al was het een leuke en nuttige middag in Rotterdam. Gelukkig hebben we de (deels bewogen) foto’s nog. (Klik op de foto’s voor de fotogalerij met onderschrift.)
Ik hou nu nog méér vaan bubbeltjesplastic :-)!
Die kermamiekopleiding komt wel wanneer je er klaar voor bent.
Lijkt me leuk om te volgen!
Oom Ger
Leuk om te lezen! Ik hoop ook nog voor de 20e te gaan…
Groetjes Linda
Oh wat super leuk om te lezen (en zien!)
Hoe leuk kan je bubbeltjesplastic maken? Gaaf zeg! Ik ga ook altijd heel snel langs voorwerpen, maar dit ziet er goed uit!
Fijn dat je een leuke dag hebt gehad!