Op bezoek bij Vermeer en Royal Delft

Delftsblauw - nieuwe collectie 1Royal Delft staat al een paar maanden op mijn verlanglijstje. Het leek me leuk om een kijkje achter de schermen te nemen in de fabriek in Delftsblauw aardwerk.

“Wat zullen we gaan doen?”, vroeg Partner op Goede Vrijdag.
“Misschien is Delft wel leuk”, zei ik met Royal Delft in mijn achterhoofd. Partner pakte de iPad en kwam in Delft het Vermeer Centrum tegen, dat leek hem wel wat. Het dagje uit was geregeld.

Ik als (zogenaamd) schrijvend 'meisje'

Ik als (zogenaamd) schrijvend ‘meisje’

Vermeer Centrum
Vanaf parkeergarage ‘Markt’ is het een klein stukje lopen (ca. 5 minuten) naar het Vermeer Centrum aan de Voldersgracht in Delft. Het Vermeer Centrum beloofde ons een ontdekkingstocht door het leven, het werk en de stad van de 17de-eeuwse meester van het licht, schilder Johannes Vermeer (1632-1675). En dat was dan ook precies wat we kregen.

Beneden draait een korte film en er hangen replica’s van zijn schilderijen in chronologische volgorde die je kunt bekijken met een audiogids aan je oor. Je ziet de schilderijen beter worden en het gebruik van licht steeds meer toenemen. Het melkmeisje, Het meisje met de parel, Het straatje en Zicht op Delft, ze hangen er allemaal. Een verdieping hoger kun je voorbeelden van de speling van het licht zien en hoe het Vermeer beïnvloedde. Wanneer je plaatsneemt in een ‘setting’ kun je zelf even het schrijvende meisje spelen en het licht vanuit het raam op je gezicht laten schijnen.

Nieuwe Kerk
Nu we toch in Delft waren konden we moeilijk om de Nieuwe Kerk heen. Er kwamen sneeuwvlokjes naar beneden en we gingen snel naar binnen. Daar was het zo mogelijk nog kouder dan buiten! We bewonderden de glas-in-lood ramen en zagen de graftombe van Willem van Oranje.

Royal Delft
Buiten het centrum van Delft aan de Rotterdamseweg ligt de aardewerkfabriek van Royal Delft ook wel Koninklijke Porceleyne Fles.  De Porceleyne Fles was een van de 32 aardewerkfabrieken die zich halverwege de 17e eeuw in Delft bevond. Ze bleven uiteindelijk als enige over toen alle andere fabrieken ‘op de fles’ gingen.

Het meest ideale is om het bezoek aan Royal Delft met de film te beginnen waarin de geschiedenis en het ontwerp- en bakproces uit de doeken wordt gedaan. Vervolgens begin je aan de rondleiding met audiogids. Al snel loop je bij de meesterschilder binnen die aan het werk is en met een fijn penseel en vaste hand borden of vazen aan het beschilderen is.

Grappig vond ik de nachtwacht nagemaakt in Delftsblauwe tegels en de kamer van Vermeer. Daarna liepen we langs de oude en nieuwe collectie en we konden de fabriek in. Dat was een grote teleurstelling. Op Goede Vrijdag waren om precies te zijn twee medewerkers aanwezig die wat liepen op te ruimen. Niks geen ‘work in progress’. We konden wel langs de mallen en biscuitgestookte vazen en borden lopen. Boehoe!

Er zit niets anders op dan nog een keertje terug te gaan. In de winkel tenslotte, was het natuurlijk de bedoeling dat je nog wat Delftsblauw aardewerk zou aanschaffen en dat hebben we dan ook braaf gedaan. 🙂

8 gedachtes over “Op bezoek bij Vermeer en Royal Delft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.