Hip en gehaakt

haken 7Toen mijn collega Jojanneke me laatst een foto van een aantal waxinelichtjeshouders liet zien dacht ik meteen, die wil ik op mijn blog. Ze zien er namelijk hartstikke hip uit en ze zijn (als je kunt haken) redelijk makkelijk te maken. Een leuke portie creatieve vitaminen dus.

Het was gelukkig niet moeilijk haar over te halen het recept voor het gehaakte ‘jasje’ met de bloglezers van Appelig te delen.
“Het is niet mijn eigen idee hoor”, zei ze meteen. Ze heeft zich laten inspireren door de facebookpagina ‘Leuk voor thuis’ van haar nicht. Jojanneke heeft het voor me op papier gezet en haar handen uitgeleend voor de uitleg.

haakbenodigdhedenBenodigdheden

 • Leeg potje (bijvoorbeeld een groentepotje)
 • Bolletje wol in de kleur naar keuze
 • Haaknaald

Kun je nog niet (of niet goed) haken of moet het weer even opgefrist worden? Ga dan naar Kuddelz.nl voor de uitleg van diverse haaksteken.

Haken maar

Stap 1

Haak een ketting van lossen

Haak een ketting van lossen.

Maak deze zo lang dat hij precies op je potje heen past

Maak deze zo lang dat hij precies op je potje heen past.

Stap 2

Steek je haaknaald weer door je eerst gehaakte losse en maak deze vast door een vaste te haken. Je haakwerkje wordt nu rond.

Steek je haaknaald weer door je eerst gehaakte losse en maak deze vast door een vaste te haken. Je haakwerkje wordt nu rond.

Zorg er wel voor dat er geen draai in je ketting zit voordat je de uiteinde aan elkaar haakt, want ander krijg je ook een draai in je haakwerkje.

Stap 3

Maak nu een aantal rijen van vasten.

Maak nu een aantal rijen van vasten.

Dit wordt de onderkant van het potje en dit willen we dicht hebben zodat je het waxinelichtje niet ziet zitten. In dit voorbeeld haak ik vier rijen vasten.

Check tussendoor of je haakwerkje nog netjes om het potje past. Als hij iets te los zit dan kun je het weer wat strakker krijgen door af en toe een steek over te slaan. Vaak is één of twee steken overslaan al voldoende. Is hij te strak dan moet je (helaas) weer overnieuw beginnen.

Stap 4

Het gaatjespatroon krijg je door stokjes te haken. Elk stokje eindig je met een losse.

Haken 5

Haken 6

Hier steek je, in de tweede steek, je haaknaald door (je slaat er dus 1 over).

Hoe meer lossen je aan het einde van je stokje maakt hoe meer steken je overslaat en dus ook hoe groter je gat wordt. Je maakt nu net zoveel rijen tot bijna boven aan het potje. Je sluit weer af met een aantal rijen vasten. Is de hals van je potje een heel stuk smaller dan het brede gedeelte dan kan je door weer een steek over te slaan het haakwerkje smaller maken.

Eindresultaat

haken 7

De werkbeschrijving hierboven geeft het rechterpotje als resultaat. Als je een rij stokjes en een rij vaste afwisselt dan krijg je het linkerpotje als resultaat. Als je geen stokjes maakt maar bijvoorbeeld 3 lossen, 3 steken overslaan, 1 vaste, drie lossen, 3 steken overslaan, 1 vaste enz. dan krijg je het voorste potje als resultaat.

Afmaken met een leuk lintje en je hebt een origineel cadeautje!

Advertentie

21 gedachtes over “Hip en gehaakt

 1. Ik zou niet weten hoe ik een haaknaald vast moet houden, ik zal het wel een keer gaan proberen.( misschien)

 2. Gave potjes! Ze kosten je een uurtje als je al haken kunt. Een tip voor alle niet-hakers en het ook willen proberen: op YouTube staan allerlei instructiefilmpjes. Potjes hierboven is een leuk project nadat de eerste proeflapjes zijn gemaakt, het bestaat namelijk alleen maar uit lossen en vasten.

  • De nummer van het bolletje wol weet ik niet meer precies, maar het was hele dunne wol (net als katoen) en haaknaald 2,5.
   Omdat alle potjes verschillend zijn van omtrek en er dus geen precies patroon bij is, kun je zelf kiezen welke wol/katoen en haaknaald je gebruikt. Ik zou wel een dunne haaknaald ca. 2,5 aanraden en bijpassen wol/katoen (ca. 50 gram).

 3. Ik probeer nu 1 om een groente potje. 1ste toer(ketting vast zetten) paste mooi. Nu ben ik bezig met toer 5 en pas opnieuw en glijd het naar beneden. Misschien heb ik iets verkeerd gedaan? Moet je eerst een lapje haken en aan het eind vast maken.. Ik weet het nu even niet.
  Ik doe om de beurt een toer losse en een toer stokjes(hierdoor krijg je hokjes)

  • Hoi Mariska, je hebt het goed gedaan hoor, je maakt het rondje meteen aan elkaar. Misschien ben je iets losser gaan haken of kun je het corrigeren door een steek te minderen of een losse minder te haken om het toch te laten passen?

 4. Leuke potjes en duidelijke uitleg, ik ga ze vanmiddag proberen en doe ze cadeau aan mijn moeder. Voor kinderen is haken ook heel leuk! Ik ben namelijk 11 jaar en mijn moeder helpt me altijd als iets niet lukt, ik ga er hiermee verassen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.