In mijn ‘atelier’ heb ik een ronde tuintafel staan van 1 meter doorsnede. Het blad van de plastic tafel is bewerkt en er blijft steeds klei tussen zitten. Ik was er blij mee toen ik mijn eigen boetseerplek ging inrichten, maar na anderhalf jaar is het tijd voor wat groters.
Een nieuwe tafel
Voor de inrichting van een leslokaal bij mij op mijn werk zijn laatst een aantal tafels besteld. In één van deze tafels zat een barst in de onderkant van het blad en in twee van de moeren was iets mis met het schroefdraad. Ik wilde de tafel wel adopteren en als boetseertafel gebruiken. De tafel van 1.60 x .80 cm zou precies passen.
Voor het schroefdraad dat niet werkte in de moer had ik al een oplossing bedacht. Ik zou er met 1-secondelijm een klein moertje achter plakken waar de bout in vast zou draaien. Mijn mannelijke collega’s (daarmee bedoel ik dat ze man zijn en niet supermannelijk of macho ;-)) hoorden het idee met lede oren aan.
“Dat moet met tape”, riep de één.
“Dat houdt de lijm niet als je de bout gaat aandraaien”, zei de ander.
“Dat zullen we nog wel eens zien”, zei ik.
31-secondenlijm
Mijn vader zocht de moertjes bij elkaar en had het grootste vertrouwen in mijn plan. Hij had het zelf ook zo bedacht en vond het leuk dat ik op hetzelfde idee gekomen was. Ik draaide de bout in de kapotte moer en draaide vervolgens de goede moer erachter (zie foto’s). Op de kapotte moer deed ik lijm en na 30 seconden wachten trok ik de bout terug zodat de nieuwe moer op de oude zat. Even stevig aantrekken en dan voorzichtig draaien … het werkte.
Ik had wel geluk dat het geheel met opgeplakte moer nog precies in de tafelpoot paste. Met hulp van Partner plaatste ik de tafel in de hoek. Ook dit paste precies.
Lijmen van keramiek
Nu ik toch zo lekker bezig was met lijmen besloot ik wat onfortuinlijke keramiekwerkstukjes te lijmen. Dat zou ik eigenlijk met twee-componentenlijm moeten doen omdat ongeglazuurd aardewerk poreus is en de lijm opslokt. Ik was echter een beetje lui en had geen zin deze lijm op te zoeken. Ik pakte een potje vernis en smeerde dat op de te lijmen stukken. Even laten drogen terwijl ik een kopje thee dronk. Daarna mocht de secondelijm het proberen … en jawel hoor het lukte alweer. Alleen het dekseltje met de knikker lukte pas na drie keer omdat het raakvlak tussen de twee onderdelen erg klein was.
Moet ik misschien nog iets komen lijmen bij iemand? 🙂
Alleen wanneer je niet eeuwig blijft plakken 😀
🙂 Dat is wel de bedoeling van secondelijm.
Hihi, goed bedacht! Ik zal aan je denken als ik een keer iets moet vastplakken 😉
Leve de lijm die Dametjes redt !
🙂
Ik gebruik vaak 2 secondenlijm b.v. om m’n bril te lijmen. Gaat prima en het houdt behoorlijk lang.
Groet oom Ger
Gelukkig!! 🙂
Leven de seconde lijm!! Je mag bij mij wel een vaasje komen lijmen hoor hihi
Wat handig.. Je hebt toch wel een link van dit blogje doorgestuurd naar je mannelijke collega’s??
Haha, het lijkt wel of je me heel goed kent. Dat heb ik zeker gedaan! 😉
Mooie tafel! Zoiets zoek ik ook nog voor op mijn hobbykamer boven, al zit ik meestal toch beneden te boetseren, de eetkamertafel ligt helemaal vol spullen hahaha.
Nadeel van secondelijm is dat die tubes zo snel hard worden, als je het na een tijdje weer eens nodig hebt blijk je het weg te kunnen gooien.
Is een oud logje zie ik nu pas hahaha, hoe kom ik hier nou weer verzeild. 🙂
Ja, dat vroeg ik me ook af. 😀