Ik ga doordraaien

scheef potjeToen ik net begon met pottenbakken dacht ik dat ik het nooit zou leren. Ik had me laten vertellen dat ik wel duizend-en-één uur moest draaien om perfecte schalen en potjes af te leveren. Inmiddels heb ik er ca. 75 uur opzitten en ik dacht dat het wel aardig zou zijn om mijn huidige draaisels met jullie te delen.

Oefenen, oefenen, oefenen
Eind 2011 ben ik dus begonnen met potjes draaien en in de eerste les leverde ik drie aardige exemplaren af. Daarna ging het al snel bergafwaards, mijn beginnersgeluk was op. Halverwege vorig jaar ben ik even gestopt met draaien. Ik had mijn tijd namelijk hard nodig om de beelden voor mijn expositie te glazuren. Sinds december ben ik echter weer trouw aan het draaien.

Het is niet zo dat ik nou helemaal opnieuw moest beginnen. Wat dat betreft is het net als fietsen, maar echt soepel ging het nou ook weer niet. Ik kon nog wel redelijk een homp klei centreren, het ‘openmaken’ van een potje gaf helaas steeds een scheef resultaat. Ik moest gewoon weer flink oefenen, oefenen, oefenen.

Hier zie je achtereenvolgens een gecentreerde homp klei, hoe ik een opening maak in de klei en hoe de klei verder geopend wordt.

Scheve potjes
Ik hoefde van mezelf niet per se elke les een paar potjes te produceren en die af te bakken. Het oefenen op zich is al voldoende. Bovendien, waar moest ik al die potjes laten? Ik besloot daarom alleen de allermooiste exemplaren te bewaren. Mijn medecursisten maakten me het niet altijd gemakkelijk. Wanneer ik een superscheef potje had gedraaid dat deels was ingestort zagen zij er wel weer iets moois in. Dan streek ik met mijn hand over mijn hart en liet het potje toch maar afbakken. Als ik na het afbakken dan zo’n gruwel zag staan die natuurlijk ook nog geglazuurd moest worden had ik alweer spijt.

Dit staat nu dus in mijn ‘atelier’ ruimte in te nemen. Het vaasje heeft overigens een gat in de bodem.

Vooral doordraaien
Het zal jullie wel duidelijk zijn dat 75 uur pottenbakken nog niet voldoende is om schitterend werk af te leveren. 😉 Een enkele gelukstreffer daargelaten.
Wat me wél gelukt is een paar weken geleden, is het bereiken van de recordhoogte (voor mij dan) van maar liefst 17 centimeter. Ook ben ik nu aan het oefenen om potjes met een deksel te maken. Als dat lukt zal ik er uiteraard een blogpost aan wijden. Tot die tijd blijf ik gewoon doordraaien!

Advertentie

17 gedachtes over “Ik ga doordraaien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.