Fabuleus keramiek

klei!“Is dit niet wat voor jou?”, vroeg een vriendin me toen we in een boekwinkel bij hobbyboeken aan het kijken waren. Ze duwde het boek ‘Klei!’ in mijn handen. Ik bladerde het even door en zei: “Dit kan ik al.” Toch bleven de handige tutorials en de mooie foto’s in mijn hoofd zitten.

FabKeramik
Het kwam me vaag bekend voor en na wat zoeken op internet kwam ik bij het blog FabKeramik uit. Ja, hier was ik al eens eerder geweest. Op haar blog inspireert Frida Anthin Broberg de lezers met haar keramiek. Verhalen over de verbouwing van haar woning, de voorbereiding van haar atelier/winkeltje/café op het zomerseizoen en nieuwe creaties wisselen elkaar af.

In het Zweeds, dat dan weer wel. Google probeert het e.e.a. te vertalen in het Nederlands waardoor ik deels weet waar het over gaat. Vaak klopt er echter helemaal niks van. Gelukkig begrijp ik genoeg van keramiek om te snappen dat Frida niet wekelijks met potjes en schotels aan het gooien is, maar dat ze deze draait op haar pottenbakkersschijf. 🙂

fab winkel fab muffin

Je zou bijna een vakantie naar Zweden plannen om naar de winkel van Frida te gaan. Ik zie me er al zitten op het terras met thee uit een zelfgemaakte kop en een lekker zoet broodje of muffin erbij. De foto’s op de website doen me watertanden.

Het boek
klei!Inmiddels heb ik het boek natuurlijk toch in huis gehaald. De foto’s zijn een lust om naar te kijken en ze inspireren enorm om, tussen de ingewikkelde beelden in, even iets makkelijkers te maken dat er toch heel kunstig uitziet. Frida maakt veel gebruik van uitsteekvormpjes en letters, gewoon omdat het heel simpel is en je er veel plezier aan kunt beleven.

Het gebruik van transfers (plaatjes), bestaande schalen en schotels als mal en engobe komen allemaal aan bod in het boek. Er zitten bovendien diverse mallen voor het maken van kopjes, kannen en een voerbak voor de hond in het boek die je kunt uitknippen (of kopiëren).
In plaats van een kopje te draaien op een draaischijf, heeft ze er een mal voor gemaakt die je zo kunt overtrekken op een plak klei. Je hoeft het alleen nog maar in elkaar te zetten en klaar.

Achteraan in het boek zegt Frida, dat ze bij het maken van keramiek meer let op het mooie ervan dan op de technische kant. Sommigen zullen haar kunstgrepen en foefjes misschien niet waarderen, maar wat geeft het als het resultaat zo verbluffend is. Ik verbaas me er soms over dat het werkt en dat het aan elkaar blijft zitten. Het is erg leuk om te maken en het ziet er in ieder geval fabuleus uit!

‘Klei!’ is wat mij betreft een echte aanrader!

Advertentie

11 gedachtes over “Fabuleus keramiek

  • Ik zie dat ik het eigenlijk niet had vermeld (ik heb het inmiddels wel toegevoegd), maar het boek is niet zozeer voor beelden, maar meer voor serviesgoed en klein grut bedoeld. Als ik het goed begrepen heb is engobe een verfsoort gebaseerd op klei. Je kunt je werk er dus een kleur mee geven en ermee schilderen.
   Ik begrijp ook dat ik toch weer eens wat dametjes moet gaan maken. 😉

 1. Een absolute aanrader is: “250 tips voor de pottenbakker” van Jacqui Atkin. Ik denk breder van opzet dan het boek KLEI. Ook nog leuk geprijsd € 7,95. Hopelijk nog verkrijgbaar.

  • Tuurlijk, er zijn nog veel meer en uiteraard veel betere boeken. Ik ben ook nog lang niet klaar met mijn kleiboekrecensies 😉
   Dit is inderdaad helemaal niet breed van opzet, het is gewoon een ‘gezellig’ boek, met hele mooie foto’s en leuke ideeën en op een andere manier gebracht. Dat vond ik er nou juist zo leuk aan. 🙂

 2. Altijd handig zo’n boek vol met inspiratie.
  Heerlijk vind ik het om door zulke boeken te bladeren. Overigens niet over klei maar wel over hardlopen, fotografie of andere hobby-achtige onderwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.