Min of meer abstract

quoteJullie weten misschien wel dat ik komend voorjaar een rakuworkshop ga doen. Voor deze workshop mag ik in totaal 12 werkstukken meenemen. Ik had jullie al eens voorgerekend dat om dat aantal te halen er elke twee weken een werkstuk af moet zijn.

De workshop wordt buiten gehouden en bestaat uit een aantal primitieve stooktechnieken, raku, naked raku en pitfire. Zoals ik al eerder meldde, ik weet niet precies wat het inhoudt omdat ik dit zelf nog niet eerder gedaan heb. Vandaar de linkjes naar diverse websites waar het wel goed uitgelegd wordt. 😉

Wat moet ik maken?
Om boetseerstress te voorkomen was ik meteen begonnen aan een werkstuk. En om het ook nog eens snel af te hebben heb ik het simpel gehouden. Ik maakte een schaal en daarna nog één. Bij de tweede schaal wil ik proberen de harten zwart te maken, de rest van de schaal wordt dan wit met zwarte craquelélijntjes. Ook de Lokkenbol waar ik het al eerder over had is bestemd voor de rakuworkshop.

Doe eens gek, ga abstract
Omdat je met de rakustook leuke zwart/wit-, zwart/blauw- of zwart/roodeffecten kunt krijgen heb ik daar enorm veel ideeën voor. Een schaap lijkt me bijvoorbeeld heel leuk met zwarte pootjes een een gecraqueleerde witte vacht of een pinguin of een halve eierschaal. Voor de pitfirestoke wilde me echter niets te binnen schieten.

Voor de pitfirestook moet je je werk polijsten. Het moet superglad zijn. Je werkstuk moet het liefst geen uitstulpingen hebben of stukken die eraf kunnen vallen.
“Je zou eens iets abstracts moeten proberen”, zei mijn pottenbakjuf. “Iets met een druppel ofzo.” Die druppel kon natuurlijk al niet meer omdat zij ‘m genoemd had. 😉

De komma
Ik ging aan het tekenen en er kwam een grappige vorm uit, een bolling als een buik met een brede punt erboven als de rug. Na wat kneden en mopperen zag ik de vorm verschijnen. Toen Partner even kwam kijken wat ik aan het maken was zei hij: “Hé wat grappig, een komma!” Ik draaide het ding en zag dat Partner (tot op zekere hoogte) gelijk had. Bij een komma zit de bolling bovenaan, dus als ik even heel precies wil zijn (en dat wil ik) is het een aanhalingsteken openen.
“Misschien moet je je specialiseren in leestekens”, zei Partner enthousiast. Meteen zag ik uitroeptekens, puntje puntje puntjes en veel vraagtekens aan me voorbijtrekken. Ook was ik een beetje teleurgesteld, mijn abstracte vorm was dus helemaal niet abstract.

De tweede vorm werd een krul. Het is ook een soort komma, maar dan anders. Ik heb zo’n soort krul ook in mijn logo zitten en als ik aan het schetsen ben komt er altijd wel een krul op papier. In eerste instantie heb ik de krul plat bewerkt, daarna heb ik ‘m overeind gezet. Het binnenste van de krul was echter te zwaar. Het liet z’n kopje steeds hangen op het onderste deel. Ik heb de krul toen maar weer neergelegd en uitgehold. Daarna heb ik ‘m net zo lang laten liggen tot de krul droog genoeg was om te blijven staan. Even voor de beeldvorming, de ‘komma’ is 18 cm hoog, de krul 16 cm.

Vijf werkstukken gemaakt, nog zeven te gaan!

Advertentie

12 gedachtes over “Min of meer abstract

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.