Last van krampjes

spierkramp-benen-voorkomenAls er iets is dat het me lastig maakt om voluit te gaan tijdens het sporten dan is het wel kramp. Wanneer ik tijdens het roeien even flink wil afzetten met mijn tenen, schiet de kramp meteen in mijn voet. Ik maak dan een noodstop, friemel scheldend het riempje om mijn voet los en trek mijn tenen naar boven.

Kramp in de gang
Als ik even mag klagen … wat een ellende is dat. Het is niet iets van de laatste maanden hoor, ik heb dit probleem al jarenlang. Ik kan me herinneren dat ik toen ik nog jong was, tijdens de verjaardag van mijn vader, een uur in de gang heb gelegen met kramp in mijn voet. Mijn vader probeerde steeds met tussenpozen de kramp uit mijn voet te krijgen, maar hij moest het op een gegeven moment opgeven. Zelf kon ik geen kant op, zodra ik probeerde op te staan schoot het er nog heftiger in.

Kramp in het zwembad
Zwemmen doe ik ook al jaren niet meer. Het krampachtig lopen over de gladde vloer zorgt er vaak voor dat ik al kramp heb voor ik het water bereik. In het warme water is het meestal niet zo’n probleem, maar als het iets te fris is … Tsjak!
Mijn toenmalige vriend en zusje hebben eens een hele avond samen gezwommen terwijl ik op de rand van het zwembad zeer gegeneerd met een badmeester aan mijn voeten zat, die probeerde mij van de pijn te bevrijden.

Kramp op straat
Ik woonde ooit op 10 minuten loopafstand van het station. Toen ik nog maar 2 minuten hoefde schoot de kramp in mijn voet en ik zakte door mijn knieën om mijn schoen los te maken (en ongemerkt te jammeren). Na een kwartier hulpeloos wachten tot het vanzelf overging stopte er een jongen met een fiets naast me. Hij vroeg of het wel helemaal goed ging. Ik legde de situatie uit en hij zei dat ik achterop moest gaan zitten dan bracht hij me thuis. Het was een ontzettend aardig aanbod en hoewel ik wist dat het me nog meer pijn zou doen tijdens de rit heb ik het toch aangenomen. En ze leefden nog lang en gelukkig … nee hoor … ik werd voor de deur afgezet en strompelde naar binnen. Mijn held heb ik nooit meer gezien.

Kramp tussen je oren
Ik heb al aardig wat tips gehad: veel water drinken, ijsklontjes op je verkrampte spier, een warme kruik op je verkrampte spier, ontspannen (die vind ik zelf erg grappig, want als er iets niet lukt …), er niet aan denken want het zit tussen je oren. Partner dacht ook mee over het probleem en opperde dat mijn spieren misschien aan het verzuren waren. “Voetballers hebben daarom ook wel eens kramp”, zei hij. Ik glimlachte vertederd naar Partner, wat een vertrouwen heeft hij in mij, alsof ik zo hard mijn best doe dat de spieren in mijn voet verzuren. 🙂

Wat een beetje helpt is ervoor te zorgen dat de doorbloeding van mijn voeten goed is en mijn voeten niet ijskoud zijn. Ik stop ze onder de lauwe kraan (die dan heet aanvoelt) en dan ga ik langzaam wat warmer totdat ze tintelen. Ik heb natuurlijk even op internet opgezocht wat de oorzaken en oplossingen zijn en het lijkt erop dat bijna alle tips mij al gegeven waren. Ook zie ik dat bijna alle oorzaken ook op mij van toepassing zijn (behalve dan die van de alcohol en het verzuren van de spieren ;-)).

Een sluitende oplossing heb ik nog niet gevonden, maar ik zal het eens aan mijn coach gaan vragen. Tot die tijd moeten jullie het even met deze 9 tips tegen kramp doen. Jullie tips zijn natuurlijk ook welkom!

13 gedachtes over “Last van krampjes

  1. Dat is wel heftige kramp zeg! Ik heb het maar af en toe, maar even flexen/strekken en het trekt bij mij zo weer weg. Ik heb dus geen tips voor je, maar hoop wel dat het in de toekomst minder gaat worden!

  2. Het is eigenlijk heel lang geleden dat ik er last van gehad heb, ik kan soms heel erg krampen krijgen in mijn onderbenen waar ik moet van wenen. De pijn is ondragelijk dus ik begrijp volledig wat je voelt, gelukkig heb ik het zo vaak niet!

  3. Oh vreselijk zeg. Gelukkig heb ik het niet zo erg als jij, maar de laatste tijd wel meer dan anders.
    Zeer vervelend als je even je spieren wilt rekken en daarbij je tenen buigt. Hopla kramp in de tenen… au au au.

    Ik las dat stress ook een rol kan spelen. Dus ik heb het daar maar op gegooid. 🙂

  4. Heel herkenbaar. Mijn tenen wijzen vaak alle kanten op. Au! ’t Schijnt dat zeepjes onder je hoeslaken leggen naast je voeten helpt. Ik heb ’t nooit geprobeerd want volgens mij heb je daar overdag niks aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.