Kerstversiering van klei

kerstboompjeDe knusse kersttijd is in aantocht en daar hoort een beetje knutselen toch wel bij vind ik. Na de expositie kreeg ik van iemand een opdrachtje om wat kerstwensen in klei te maken. Om dat nog op tijd af te krijgen moest ik meteen aan de slag.

Eerst maar eens kijken wat ik nog aan vormen had liggen. Ik kwam een uitsteker tegen in de vorm van een klokje. Verder zag ik een kerstboompje en een ster voor me die ik vorig jaar in de boom had hangen. Ik rommelde wat tussen de kerstversiering en ik vond ze al vrij snel. Gelukkig had ik nog tekststempels met kerstwensen liggen en een lettersetje. Het basisgereedschap lag klaar en ik kon beginnen.

Aan de slag
kersthangers 2Ik sneed een mooie plak fijne chamotteklei af en legde deze op een plank (bedekt met een vuilniszak). Met een ronde stok rolde ik de klei tot een egale dunne plak. Ik legde de kerstboom en ster op de klei en met een prikker trok ik de vorm na in de klei. De uitsteker was natuurlijk makkelijker, daarmee stak ik zo het klokje uit.

Ik liet de vormpjes even bijkomen en wat harder worden. Ondertussen zocht ik de letters van de tekst bij elkaar. Voorzichtig stempelde ik de ‘prettige kerstdagen’ in de klei. Daarna maakte ik een gat voor het lint. Nu wachten tot de klei droog was.

Versieren
kersthangers 1Hoe voorzichtig ik de vormpjes ook oppakte en inpakte, er zijn er zeker zes of zeven gesneuveld. Ze zijn nou eenmaal erg broos als de klei gedroogd maar nog niet afgebakken is. De vormpjes werden afgebakken op ca. 1000 graden in een speciale keramiekoven. Je kunt natuurlijk ook andere klei gebruiken waarbij je met een gewone oven kunt afbakken.

Daarna pakte ik de tubes acrylverf en de kwasten. Ik mengde een kleur en gaf de klokjes een rode, de kerstbomen een groene en de sterren een zwarte kleur. Dat deed ik nogmaals totdat de kleur er goed op zat. Toen was het tijd om te versieren. Met witte verf tekende ik wat stipjes op de sterren, zodat het eruit zag als een sterrennacht.

De kerstboom versierde ik met rode kerstballen, witte slingers en een zilveren piek. Ook de kerstklokjes kregen zilveren versiersels. Ik lakte de kerstversiering af met doorzichtige lak en bond er een lintje aan. Nu zijn ze klaar om weg te geven of in de boom te hangen. 🙂

kerstklokje kerstster kerstboompje

20 gedachtes over “Kerstversiering van klei

  1. Beste Appelig
    Wij hebben deze kerstboompjes van je ouders gekregen afgelopen zondag bij de “viering” van “appeltje 85”.
    De volgende dag hebben we ze gelijk opgehangen voor de kerst versiering.
    Leuk gedaan hoor!!!!

    Het beste!! Oom Ger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.