Maak het!

maak hetToen ik in een tijdschrift toevallig op het boek ‘Maak het!’ van Machteld Stilting stuitte dacht ik meteen … “Dat moet ik hebben”. Ik bestelde het boek, dat over succesvolle en minder succesvolle creatieve ondernemers met een webwinkel gaat, en las het in een paar avonden uit.

Ik kan niet anders zeggen, dit boek heeft me heel erg enthousiast gemaakt. De interviews met creatieve mensen hebben me enorm geïnspireerd. Aan de andere kant heeft het me ook met beide benen op de grond gezet. Nou ja, in ieder geval met één been, het andere staat nog wiebelend op de trap op weg naar een luchtkasteel.

Zelf doen of uitbesteden?
De dames die hun medewerking aan het boek verleenden hebben allemaal gemeen dat ze creatief zijn. Ze vinden het leuk om zelf met de hand dingen te creëren, van cupcakes tot tassen, van plastic schortjes tot krukjes. Het grote verschil zit ‘m in de aanpak. De ene creatieveling haakt zich, naast een parttimebaan, een ongeluk en zit tot in de late uurtjes te ploeteren. De ander bedenkt een creatie en besteedt het werk vervolgens uit aan een naaiatelier en een fabriekje in Polen.

Er staan niet alleen succesverhalen in het boek, hoewel die natuurlijk erg leuk zijn om te lezen. Het is ook interessant om te lezen hoe iemand de mist in kan gaan met de verkeerde keuze van een leverancier waardoor orders niet geleverd kunnen worden. Naast de persoonlijke verhalen staan er ook artikelen in die je vertellen hoe je erachter kunt komen of je idee financieel haalbaar is, wat je allemaal kunt met een webwinkel en hoe je van je hobby je bedrijf kunt maken.

Is het financieel haalbaar?
Het is natuurlijk hartstikke leuk wanneer mensen je producten willen kopen, dan begint je webwinkeltje tenminste te lopen. Maar dat betekent wel dat je die producten moet inpakken en verzenden en daar kan best een hoop tijd in gaan zitten. Je zus of moeder kan niet blijven inspringen. Wil je dat je creatieve webwinkel ook financieel een succes wordt, dan blijkt vaak dat uitbesteden en in productie laten nemen de enige opties zijn. Iets zelf met de hand maken duurt vaak lang. Niet iedereen ziet dat eraan af en wil daar voor betalen.

Ik zal je even een voorbeeld geven. Met één van mijn vrouwtjes ben ik 15 uur bezig geweest om het te boetseren, bij te werken en te glazuren. Als ik wil leven van mijn werk, zal ik voor dat vrouwtje minimaal 300 euro moeten vragen (dat is dan nog exclusief de kosten van het bakken, klei, glazuur en zonder winst). Is het realistisch om te denken dat er iemand is die dát voor mijn vrouwtje wil neertellen? En niet éénmaal, maar telkens weer?

Leuke webwinkels
Voor mij is een eigen webwinkeltje op dit moment dus niet geschikt, maar wie weet probeer ik het een keer op Etsy. Hieronder een greep uit de webwinkels die in het boek ‘Maak het!’ staan van dames die wel de stap waagden.

Engelpunt                                                                 Taartnouveau
Clubgeluk                                                                 Kaatje en Ko
Nina in vorm                                                             Madeliefke
Crafty girls                                                                Wood & wool stool

12 gedachtes over “Maak het!

   • Ooit zei een kennis van mij dat je jezelf niet serieus nam als kunstenaar wanneer je met je prijs ver onder de kostprijs ging zitten, zodat je niet eens je uren er uit had. Ik vind dat zo moeilijk. Kostprijs. Dat zou inderdaad productiewerk betekenen. Maar de vrouwtjes zijn juist zo leuk en een van het bijzondere er aan is dat elk vrouwtje uniek is. Dat moet je niet in een mal willen gieten. Lastig, heel lastig.

   • Ik wil zeker dat mijn vrouwtjes uniek zijn en niet uit een mal komen. Met een paar bordjes uit een mal zou ik minder moeite hebben.

 1. Leuk dat je door het lezen van het boek er achter bent gekomen dat een webwinkel op dit moment niets voor je is.

  Echter onderschat Etsy niet. Je kunt daar niet vragen wat het product daadwerkelijk kosten moet (al dan niet de uren meegerekend).

  Lieve groet, Irma (Madeliefke.nl)

  • Leuk dat je reageert Irma en ook leuk dat je in het boek staat! 🙂
   Inderdaad kan ik dan ook geen torenhoge prijzen vragen, het leek me alleen iets minder ingewikkeld dan zelf een webwinkel maken.

 2. Leuke enthousiaste recensie! Ik ga het boekje zeker lezen! Ik moet zeggen, ik koop af en toe wat op etsy. Wat is er van zie, is dat veel mensen een webwinkeltje erbij hebben en daarnaast nog met iets anders geld verdienen. En veel kunstenaars laten prints maken van hun werk, die ze dan weer verkopen. Goedkoper dan het origineel natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.