Als ik elf november hoor denk ik altijd ‘Gekkendag’. Het is niet voor niets dat GB en ik dan onze expositie hebben. 😉 Ik kwam er laatst achter dat niet iedereen die associatie heeft. Dat zelfs niet iedereen weet dat 11 het gekkengetal is.
Carnaval
Op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11:11 uur, begint het carnavalsseizoen. Nu heb ik he-le-maal niets met carnaval, maar als afstammeling van een Katholieke familie krijg je er toch wel wat van mee. In Nederland wordt deze start van het seizoen in vrijwel iedere carnavalvierende plaats met een ceremonie gevierd. De reden voor deze datum ligt bij het getal 11, dat van oudsher het getal van de dwazen en gekken is (aldus Wikipedia).
Sint-Maarten
11 November is ook de feestdag van Sint Maarten. Toen ik klein was woonde ik in Utrecht en later in het Groene Hart en daar deden we niet aan Sint Maarten. Een aantal jaar geleden kwam ik echter in mijn straat een groep kinderen met lampionnen en wat ouders tegen. Wat deed Maarten ineens bij mij op de stoep? Er werd meteen enthousiast geroepen dat ik snoep moest uitdelen aan de kinderen. Snoep? Hoezo snoep, dat heb ik nooit in huis. Ik was de partypooper en ze dropen af.
Herdenking
Toen ik in Ieper (België) was kwam ik erachter dat 11-11 ook nog een heel andere betekenis heeft. Op 11 november 1918 om 11 uur eindigde na een bloedige strijd, met 10 miljoen doden en 21 miljoen gewonden, de Eerste Wereldoorlog.
Nederland was tijdens deze oorlog neutraal, net als België overigens. Totdat Duitsland besloot met een omtrekkende beweging via België Frankrijk aan te vallen. De Duitsers wilden graag een vrije doorgang van België, maar dat konden de Belgen natuurlijk niet toestaan en ze boden verzet. De Britten kwamen over het Kanaal om hulp te bieden aan het neutrale België.
Ieper
Na maanden van aanvallen van de Duitsers en de Britten kwam het front tot stilstand. De partijen hebben zich ingegraven rondom Ieper. Ieper was strategisch gelegen, het was een knooppunt van aanvoerroutes en lag vlakbij de kust. Er zijn vier slagen om Ieper geweest en de stad is dan ook de gehele duur van WO1 omringd geweest door Duitse troepen.
In de omgeving van Ieper is nog veel terug te vinden uit de Eerste Wereldoorlog. Dat merkten we toen we met een gids in een busje door de omgeving reden. We hebben loopgraven, begraafplaatsen en monumenten bezocht.
In de Menenpoort in Ieper staan 50.000 namen van Britse soldaten die nooit gevonden zijn. Nog elke avond wordt onder de Menenpoort om 20.00 uur ’s avonds the Last Post geblazen en ik kan je vertellen dat dat erg indrukwekkend is. Veel Britten en inwoners van het voormalig Gemenebest komen naar Ieper om de laatste eer te bewijzen aan een gesneuveld familielid.
Voor o.a. Fransen, Belgen en Britten is 11 november een herdenkingsdag. Mocht je je nou afvragen waarom je rond deze tijd veel Britten met een poppy (klaproos) op hun revers ziet? Dat heeft te maken met onderstaand gedicht geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog in door John McCrae.
In Flanders Fields
Door: Lieutenant Colonel John McCrae, MD (1872-1918)
Canadian Army
In Flanders Fields the poppies blow
Between the crosses row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.
Ik wist niet dat op 11-11 ook die WOI herdenking is. Ik ben jaren geleden eens in Ieper geweest, indrukwekkende plek is dat zeg! Dat het gekkendag is wist ik dan weer wel, ooit was ik toen in Keulen, daar zijn ze dan voor 11.11u al van het padje af hoor, haha! En Sint Maarten ken ik ook niet, nog nooit aan gedaan. Waarschijnlijk omdat de mensen hier in het zuiden des lands maar ietsje meer bezig zijn met Carnaval ;p
Wat een mooie, integere post is dit !
Dank u!
Mooi zo’n overzicht. Voor mij is 11-11 onlosmakelijk verbonden met Sint Maarten 😉
Voor mij is 11-11 Sint Maarten maar helaas word mij de start van het carnavalsseizoen opgedrongen (Vaak wordt Sint Maarten in de zuidelijke provincies op een ander moment gevierd omdat volwassenen anders het uitkomen van de prins moeten missen).
Dat van het einde van WO I wist ik niet (meer). Bedankt voor het delen.
Dat wist ik ook niet! En dat gedicht vind ik zo speciaal he.
Ja, ik ook. Dat gedicht hangt bij Partner in de gang.
Mooie post!
Dat verhaal over WO I kende ik al en dat op 11-11 St Maarten gevierd wordt weet ik, want dan komen ook hier de kinderen langs de deuren om snoep. Overigens is het overal bekend dat op 11-11-11.11 uur het carnaval begint, maar daar doen we niet aan mee, want het carnaval in Utrecht is zo waardeloos!!
groetjes Ger
Het verhaal over WO I heb ik nog niet zo lang geleden van je vader en moeder gehoord daarna heb ik het zelf opgezocht. (op de laptop)
Dat wist ik niet, zeg. Wel iets wat ik nu nooit meer vergeet.
Het verbaast me dat zo weinig mensen blijkbaar weten dat WOI herdacht wordt op die dag! Wellicht wordt Wapenstilstand in België veel meer benadrukt dan in Nederland. Prachtig gedicht trouwens, en wat een toeval dat ik er hier nu op bots! Ik heb er vandaag ook net een blog aan gewijd.
Nederland was neutraal tijdens deze oorlog, voor ‘ons’ was er geen wapenstilstand omdat we niet meededen. Onze eigen Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag op 4 en 5 mei voor de Tweede Wereldoorlog worden wel benadrukt en gevierd.
Ja, nu je het zegt, ik had er nog nooit bij stilgestaan.
Wij ook niet. 🙂 Tot we een keer op 11 november gaan shoppen in België en heel verontwaardigd zijn dat de winkels dicht zijn.
Een bijzonder en leerzaam blog!!
mooie post!