Coolpolitics, een frisse kijk op politiek

Op 12 september mogen we weer naar de stembus. Eerlijk gezegd interesseer ik me niet zo voor politiek. Meestal blijf ik bij mijn vertrouwde club hangen uit gewoonte en omdat ik denk dat ik daar thuis hoor, maar zeker weten doe ik het niet. Ik vul de diverse stemwijzers en kieswijzers net zolang in tot ‘mijn partij’ bovenaan staat.

Voor mij betekent stemmen een wandelingetje naar de dichtsbijzijnde school, waar ik in de rij sta met mensen die bij me in de buurt wonen en die ik nog nooit eerder gezien heb. Ik kleur een vakje rood of druk een knop in en tevreden keer ik huiswaarts.

Nou ja, tevreden … totdat ik de uitslag hoor de volgende ochtend (ik blijf daar dus echt niet voor op). ‘Mijn partij’ heeft natuurlijk weer stemmen verloren of ze hebben wel een keer gewonnen maar staan machteloos omdat ze samen moeten werken met andere partijen. Hoe zou het land er eigenlijk uitzien als het door mijn favoriete partij geregeerd werd en als andere partijen zich er niet mee zouden bemoeien? Zou het een walhalla worden of een hel?

Coolpolitics
Bij Coolpolitics sloeg de fantasie op hol. In het project ‘Want wij hadden het ook niet gelezen’ laten ze zien wat er gebeurt als slechts één partij het voor het zeggen heeft. De verkiezingsprogramma’s van de tien grootste politieke partijen werden vertaald naar waarden, normen en wetten van een land. Een fictieve persoon, Bernhard, gaat op reis en bezoekt de landen. Al snel blijkt dat het niet best zou zijn als er slechts één partij aan de macht is.

Op de facebookpagina van Coolpolitics is (na het ‘liken’ van de pagina) Een boekje over Nederlandse politiek te lezen en te downloaden. Ik vond de reis van Bernhard erg vermakelijk om te lezen, maar dat is niet waar het Coolpolitics om gaat. Coolpolitics mixt, zoals ze zelf zeggen, jongerencultuur, politiek, wetenschap en kunst tot inhoudelijke en creatieve producties. Ze willen jongeren op een positieve en creatieve manier inspireren om de wereld te verbeteren. Wie weet is daar voor mijn (jongere) lezers nog een heldenrol in te vervullen.

13 gedachtes over “Coolpolitics, een frisse kijk op politiek

  1. Nee dat lijkt mij eigenlijk toch ook niks, maar één partij aan de macht. Moet gelijk aan China denken, haha (niet dat ze het daar per se slecht hebben, maar echt ideaal lijkt mij anders). Maar wel leuke manier om jongeren wat meer bij de politiek te betrekken inderdaad, vind ik ook zeker wel belangrijk!

  2. Ik vind de politiek drie keer niets. Zeker de interviews met die vooropgestelde praatjes en ingestudeerde teksten op tv, die, nadat er tientallen mensen rond de tafel hebben gezeten om deze teksten zo goed mogelijk in elkaar te zetten, worden opgedreund. Bah bah.

    Ik wist op voorhand al op wie ik zou gaan stemmen, en volgens de stemwijzer die ik uit nieuwsgierigheid gedaan heb, zit ik goed bij deze club. Daar hoef ik verder niet aan te twijfelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.