Bezoek aan een gletsjer

gletsjer 3Aan alles komt een eind, dus ook aan de heerlijke vakantie die we de afgelopen weken in Noorwegen hadden. Vandaag gaan we weer naar huis, maar ik wil jullie alvast deelgenoot maken van één van onze avonturen.

Bezoek aan de Briksdalsbreen
Tijdens onze rondreis waren we twee dagen in Førde. Daar was behalve een klein shoppingcentrum niet veel vertier voor ons. We besloten daarom om zo’n twee uur te gaan rijden naar de Briksdalsbreen. Dat is een uitloper van de Jostedalsgletsjer. De autorit erheen bestond al uit veel klim- en daalwerk, bochten, loslopende koeien en schapen en natuurlijk prachtig uitzicht. We reden soms tussen de wolken.

Vanaf het parkeerterrein kon je in drie kwartier omhoog lopen naar de gletsjer en dichtbij het ijs komen. We bereidden ons voor op de flinke klim, tot we na 300 meter klimmen een trollcar naar beneden zagen komen. We keken elkaar aan en bedachten ons geen moment. Vijf minuten later en 200 kronen (ca. 27,50 euro) armer zaten we in de trollcar op weg naar de gletsjer.

Relax
Onderweg werden we vreemd aangekeken en we kregen ook wat afgunstige blikken. Tuurlijk, we zijn nog (redelijk) jong en kunnen makkelijk (met veel puffen en steunen) naar boven lopen, maar hé we zijn op vakantie! We oefenden wat in ons zwaaien en al snel hadden we het zwaaitje van de koningin te pakken met bijpassende smile. 🙂

Uitgerust kwamen we boven waar we de laatste 500 meter naar de gletsjer alsnog puffend aflegden. Dit werd dan wel beloond met goed zicht op de gletsjer.

Een ijsje
In het water bij de gletsjer dreven wat ijsblokken. Partner viste er eentje uit het water en kon het niet laten zijn tong er even tegenaan te houden. Zo heeft hij vervolgens de rest van de dag gelopen (dat was wel leuk geweest, maar helaas). 😉

We liepen op ons gemakje naar beneden en kwamen bij een waterval terecht. Het water kwam met enorme kracht van de berg af en een nevel van druppeltjes bleef in de lucht hangen. Het water bruiste en als je lang in het kolkende water blijft kijken word je er duizelig van. Het levert wel bijzondere plaatjes op (klik gerust op de foto’s voor een vergroting).

Bij een eerder bezoek aan de Jostedalsgletsjer (12 jaar geleden) heb ik, onder begeleiding, een gletsjertocht op het ijs gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld bij de Nigardsbreen.

Advertentie

11 gedachtes over “Bezoek aan een gletsjer

  1. GEWELDIG, zie het al helemaal voor me. Jij en Partner koninklijk wuivend in de trollcar. Dit brengt een big smile op mijn gezicht. Die waterval ziet er ook indrukwekkend uit. Mooie plek voor de geplande picknick 😉

  2. Haha, ik vind vaak ook dat ik moet lopen enzo omdat ik dat in principe gewoon (nog) kan. Maar gelijk heb je hoor, jullie hebben ook vakantie! En vaak zat denk ik halverwege ook ‘had ik toch maar…’ Noorwegen is trouwens wel echt heel mooi, Scandinavië heeft me nooit zo getrokken, maar zie nu van allerlei vakantiegangers toch wel gave plaatjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.