Noorwegen in een notendop

veerbootPartner en ik zijn van de rondreizen. Met de auto tuffen we heel Europa door en deze keer was Noorwegen aan de beurt. De lieflijke groene en gele heuvels van Denemarken maakten na de overtocht Hirtshals-Kristiansand plaats voor een rotsachtig gebergte met veel water en groen.

Natuurlijk zou ik jullie mooie foto’s kunnen laten zien van Noorse Fjorden, watervallen en leuke houten huisje. Maar daar zitten jullie vast niet op te wachten. 😉 Wie weet, in een volgende blogpost. Nu wil ik eerst eens melden wat me opviel aan Noorwegen en de Noren.

Can I help you?
Als er een ding opviel tijdens ons verblijf in Noorwegen dan was het wel de vriendelijkheid en beleefdheid van de Noren. Natuurlijk heb je ook stugge en norse exemplaren, maar wij hebben vooral de aardige mensen ontmoet. Ze schakelen ook nog eens moeiteloos over op het Engels.

Een paar voorbeelden dan. Toen ik een meisje de weg vroeg, haalde ze een plattegrond uit haar tas (ze woonde nog maar net in Bergen) en gaf me die. Ze had thuis nog wel een andere, zei ze.
Een bezorger, die net zijn vrachtwagen aan het lossen was, kwam zelfs naar ons toe om te vragen of we hulp nodig hadden.
“Are you lost?”, vroeg hij.
“Completely”, antwoordde ik. Daarna wees hij ons de weg naar de parkeergarage waarvan ze de ingang verstopt hadden.

Elanden en rendieren
Net als de Zweden, zijn de Noren dol op elanden en rendieren. Handdoekhaakjes met elanden, servies met elanden, waxinelichthouders met elanden, broodjes met eland enz. Ze vermalen ze tot gehakt, maken er worst van en stoppen ze op wafels (waar je volgens mij aardbeien en slagroom op zou moeten doen). Er zijn grappige t-shirts te koop met een eland er op die een bord omhoog houdt met de tekst “Eat more chicken!”. Ik ben het met de eland eens, kip is echt stukken lekkerder.

Koffie
Noren lijken echte koffieliefhebbers te zijn en dan vooral van zwarte koffie. In de hotels is het ’s morgens behoorlijk zoeken naar de melk, want bij de koffie staat ie niet. Waar je bij ons bijna overal cappuccino kunt krijgen is het in Noorwegen bijna bijzonder als het op de kaart staat. Starbucksfilialen zouden hier niet misstaan!

Watervallen
Bij de eerste tien watervallen roep je nog oh, vervolgens wijs je elkaar nog een paar keer een waterval aan, daarna heb je het wel gezien. Er zijn natuurlijk een aantal zeer mooie exemplaren zoals de Langfoss en Låtefoss die je gewoon langs de rijksweg tegenkomt. Of de Steindalsfoss waar je achterlangs kunt lopen zonder nat te worden. Overal zie je vanaf de bergen stroompjes water naar beneden komen.

Veerboten
Waar water en eilandjes zijn moet er overgestoken worden. Dat kan via tunnels en bruggen, daar zitten soms echte kunstwerken bij. Vaak ga je ook over met de veerboot. Dat zijn niet van die kleine pontjes waar tien auto’s opkunnen. Hele vrachtwagens en lijnbussen gaan mee. Vervolgens gaan de inzittenden naar het cafetaria op de boot en gebruiken daar de lunch.

Bruine benen
Wat verder opvalt aan de Noren is dat ze veel hardlopen, vooral de dames. Dat doen ze dan in korte broek en dat verklaart weer waarom ze van die bruine benen hebben. In Stockholm waren ze gespot, maar ook in Noorwegen lopen er veel dames in hotpants. En ze kunnen het hebben!

Advertentie

26 gedachtes over “Noorwegen in een notendop

  1. Mocht je nog tips hebben voor Denemarken.. We willen er volgend jaar met de honden naartoe..
    Een paar jaar geleden hebben we een rondreis gemaakt. Denemarken, Noorwegen, Zweden. Het was echt geweldig. We zijn het langst door Noorwegen geweest en na de zoveelste waterval heb je het inderdaad wel gezien haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.