Textielkunst aan de wand

tasschaap2grEen paar maanden geleden las ik het boek De stiefmoeder van Renate Dorrestein. Daarin gaat het over een kunstenares die quilts maakt en een expositie heeft. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit naar een expositie geweest van quilts of ander textiel dat je aan de wand hangt. Ik was wel benieuwd of er ook echt van die exposities zijn of dat Renate het allemaal verzonnen heeft.

De paraplu’s van Miró
Meteen herinner ik me weer mijn bezoek aan het museum van Joan Miró in Barcelona. Daar hingen meerdere wandkleden van gigantische afmetingen (zie foto). De kunstenaar moet er maanden mee bezig geweest zijn. In één van de wandkleden had hij als finishing touch een aantal paraplu’s gehangen.

Textielkunst
Maar om terug te komen op de quiltkunst. Er zijn wel degelijk quiltexposities en er is zelfs een quiltfestival. Waarom ook niet als ‘wij’ pottenbakkers en keramiekers tentoonstellingen en keramiekdagen hebben, kunnen de quilters, vilters, breiers en hakers dat natuurlijk ook.

Al snel kwam ik erachter dat Anne van den Heuvel een bekende naam is in de wereld van de textielkunst. Ze maakt o.a. wandkleden van vilt, geweven wandkleden en handgetufte tapijten (zie foto).

Dat zijn zeker geen suffige kleedjes, maar moderne strakke kleden met felle kleuren en mooie teksten. Zoiets zou ik best aan de wand willen hebben.
Het kunstwerk heeft ook nog eens een geluiddempende werking en dat kan best prettig zijn als er een temperamentvol persoon in huis woont. Wie weet willen mijn buren wel meebetalen. 🙂

Vilt
Ik kwam op mijn zoektocht naar wandkleden een erg leuk exemplaar tegen. Het wandkleed Gotland, met daarin een schapenkop verwerkt, op de website van Atelier De Vlier. De schapenkop is er ook in combinatie met een tas (zie foto). 🙂

Ik werd weer eens enthousiast toen ik her en der diverse viltkunstwerkjes tegenkwam en ik vroeg me wederom af of ik niet een keer iets met vilt moest doen, een workshopje ofzo. Maar ik herinner me mijn vorige viltaanval nog en Partners reactie daarop, dus ik stel het nog even uit.

Advertentie

20 gedachtes over “Textielkunst aan de wand

  1. Jij moest weer zo nodig een verwijzing naar een tas maken.. Nu gaat die schapenkop weken door mijn hoofd spoken ;-q

    Ach, wat kan een man nu tegen vilt hebben. Met vilt zit je er altijd warmpjes bij..

  2. Hm, die schapenkop, ik weet het niet hoor. Maar soms is viltkunst best wel mooi, ik ken ook iemand die zich daarmee bezighoudt. Heb alleen wel het idee dat je bij haar thuis ondertussen alle muren kunt aaien, haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.