Wat is Appelig?

Via de zoekterm ´Wat is appelig?´ of gewoon ´appelig´ komen mensen op mijn blog terecht. Tot nu toe heb ik deze mensen steeds teleurgesteld. Nergens op mijn blog heb ik namelijk vermeld wat de betekenis van appelig is. Om deze mensen nu van dienst te kunnen zijn heb ik het maar eens even opgezocht.

De huidige betekenis
Het woord schijnt bedacht te zijn door Leen Valkenier die destijds tekstschrijver was voor de ‘De Fabeltjeskrant’. De slome Stoffel de Schildpad zegt zo nu en dan dat hij zich wat appelig voelt. De wielrenner Gerrie Knetemann heeft de uitdrukking ‘een appelig gevoel’ verder ingeburgerd.

In het militair jargon wordt appeltje of appelig op de volgende manier gebruikt:
´Als een appel(tje) zitten kijken´ of ´Appelig kijken´, betekent zoiets als: niet op zitten letten, schaapachtig kijken en dagdromen.
In De Coster Woordenboek van Jargon en Slang staat appelig omschreven als:
Zich niet lekker voelend, ‘zich voelend als een te lang bewaarde, rimpelige en uitgedroogde appel’. Sloom, saai, vervelend, weinig energiek.
 
Daar ben ik dan mooi klaar mee!
 
Nieuwe betekenis
Het wordt tijd om een positieve draai te geven aan de term Appelig. Binnenkort denkt natuurlijk niemand meer aan bovenstaande betekenis. Bij het horen van Appelig denkt iedereen meteen aan energiek en creatief, aan mijn blog en keramiekbeelden, haha. Verder ziet iedereen onmiddellijk mijn logo voor zich.
 
Logo? Welk logo? Hoor ik jullie denken. Nou, het logo dat ik morgen zal presenteren op mijn blog. 😉
 
Tot morgen!
 
Advertentie

21 gedachtes over “Wat is Appelig?

  1. Ik ben benieuwd naar je logo, deze appel zou er ook mee door kunnen, hij is ook weer zeer creatief! De term appelig is inderdaad niet heel positief gekleurd.. Goed dat je er wat aan doet 😉

  2. Fijn om nu inderdaad eens te weten wat het woord betekend. In mijn omgevind wordt het nl ook wel eens gebruikt: Daar wordt ik zo appelig van!! Als ik kan helpen om de term op een positieve manier te laten inburgeren dan doe ik dat graag 🙂
    Leuk, je logo!! Ik kom morgen zeker weer buurten hoor!!

  3. Haha, ik wist niet dat mensen de term appelig zo (kunnen) gebruiken, echt nog nooit van gehoord. Die positieve associatie met deze blog was bij mij dus al ingeburgerd, nu dat logo nog 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.