Ik ga jullie in deze Appelig blogweek laten zien hoe je labels maakt van klei. Eigenlijk is dit een soort give away. Het is namelijk ontzettend makkelijk om te maken. 😉
Cupcakes
Laat ik beginnen met te zeggen hoe ontzettend blij ik men met de hele taartenbak- en cupcakemanie. Er is op dit moment ontzettend veel te krijgen waarmee je gemakkelijk vormpjes uit kunt steken en reliëfjes kunt stempelen in marsepein en dus ook in klei. Heb je dit allemaal niet in huis? Geen nood, ook zonder deze hulpmiddelen kun je aan de slag. Uiteraard maak ik de labels weer van chamotteklei, die moeten echter op zo’n 1000 graden in een speciale oven. Je kunt de labels ook van zelfdrogende klei maken.
Een vorm uitsnijden
Op de computer heb ik diverse vormpjes gemaakt in Word, zoals een hartje, een rondje en een rechthoek. Deze heb ik op stevig papier geprint en uitgeknipt. Wanneer je deze op de klei legt kun je met behulp van een satéprikker de vorm uitsnijden.
Eerst rol je een stuk klei uit tot een mooie plak van ca. 3 mm. Het is verstandig om iets van plastig onder de klei te leggen (pedaalemmerzak of huishoudfolie) zodat de klei niet aan de ondergrond blijft plakken. Om de plak klei overal even dik te krijgen leg er altijd grote verfhoutjes naast (Gamma, Praxis). Als de plak klei goed is kun je de vorm van je keuze uitsteken of uitsnijden.
Versieren
Haal de vorm voorzichtig uit de klei en maak de vorm aan beide kanten glad, met behulp van een lomer, ander boetseergereedschap of gewoon met wat water en je vingers. Vergeet ook de randen niet.
Aangezien het een label wordt, is het nu tijd om ergens in je vorm een gat te prikken. Hou er rekening mee dat er een lintje doorheen moet kunnen, dus maak het gat niet te klein.
Als je stempels hebt kun je hiermee een afdruk maken in de klei. Je kunt ook met een satéprikker zelf een tekst of tekening in het label maken. Vervolgens kun je ook de rand nog versieren door er bijvoorbeeld gaatjes in te prikken. Druk het label nog even plat voordat je het laat drogen, anders droogt het krom op.
Klik op de foto’s voor een vergroting.
Na het bakken of drogen
… kun je het labeltje met (acryl)verf of glazuur nog een kleurtje geven en een laklaag. Als je het glazuurt moet het nog een keer de over in.
Daarna kun je het eindelijk gebruiken … om weg te geven. Ik heb bijvoorbeeld een hartje gebruikt om met een lintje aan een cadeautje te bevestigen. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf houden en ergens aan bevestigen.
De labels in de foto’s hierboven zijn helaas nog niet geglazuurd. Het eindresultaat houden jullie tegoed.
Tot morgen!
zeker leuk
Wat schattig en een leuk idee om bij een cadeau te doen 🙂
Altijd prachtig om te zien hoe jij het contructieproces in beeld brengt/beschrijft. En het resultaat is navenant ! 😛
Het is echt heel leuk dit soort kleine dingen te maken. Zoveel lol van zoiets simpels. 🙂
😛
Leuk! En klinkt heerlijk simpel, kan ik ook eens proberen. Of de kinderen uit mijn stageklasjes eens laten doen! Topidee!
Hé collega, erg leuk die labels. Hebbedingetjes dussssssss……
Ik heb nog een idee voor een label, een zogenaamd pompebled (is van internet te downloaden).
En die wil jij dan natuurlijk hebben. 🙂 Leuk idee!
IK wil dit proberen, en ik heb zo weinig tijd… Sjucht
Haha, waar de cupcakemanie wel niet goed voor is. Wel slim om er gebruik van te maken!
Ik heb zo mijn momenten. 😉
Zo leukkkk!
Wauw José! Prachtig gewoon, je kunst is zo inspirerend!
😀
Wat ontzettend gaaf zeg!
Het lijkt mij wel precies veel werk of meen ik dat maar.
Je moet natuurlijk wel alle spullen in huis hebben. Als je eenmaal de plak klei op het juiste formaat hebt is de rest zo gedaan. 🙂
Het klinkt zo simpel! Als je het laat drogen hè.. Moet je dan nog ergens rekening mee houden? En waar kopen we dit soort klei…. En hoe lang moet het drogen? En dat was het 😛
Als je het van chamotteklei maakt (verkrijgbaar bij de betere hobbywinkel) moet je er alleen rekening mee houden dat het erg breekbaar is als het gedroogd maar nog niet gebakken is. Het drogen van deze labels gaat heel snel. Als je het op de vensterbank boven de verwarming of in de zon legt zijn ze binnen een paar dagen klaar om te bakken. Bij Dashklei en Fimoklei (bij de hobbywinkel of misschien speelgoedwinkel) staat op de verpakking hoe je het verder moet behandelen. Hier heb je geen speciale oven voor nodig.
Dan klinkt het alsof dit Dashklei en Fimoklei (dit ken ik nog wel van vroeger, trouwens) beter zijn voor als je het gewoon een keertje wilt proberen.. Ik ga een keertje kijken bij Pipo’s ofzo als ik in de buurt ben. Als ik ooit iets gemaakt heb, maar ik er een post over! 🙂
Grappig, dit maak ik ook nog wel eens met jip, gewoon met witte das klei van de Bart Smit à 4,99. Die kun je gewoon laten drogen. Wij gebruiken allerlei vormpjes om koekjes te bakken. Ik heb er dus ook een sport van gemaakt om leuke vormpjes te kopen. Met kerst maken we een kerstvormpjes voor in de boom of ook als kadolabel. Ze doen het erg goed als kadootje voor opa’s, oma’s, juffen etc. 🙂 leuk dat José ze nu ook maakt 🙂
Heel Leuk
Schitterend!! Wat ik me afvraag is hoe je dan met een afbeelding en prikker dit in de klei gaat doen? Is het gewoon overtrekken? En gebruik je dan gewoon printpapier of doe je dit op karton? Heb het geprobeerd met scalpel enz op de deco klei van de action maar dit was dus veel een veel te zacht om het zo te doen… wat raden jullie aan?
Hoi Miloe, ik gebruik wat dikker printpapier en knip na het printen de vorm uit. Daarna ga ik met een satéstokje langs de uitgeknipt vorm. Het is inderdaad handig om even te wachten tot de klei wat harder is geworden, anders plet je de klei.