Have no fear, José is here!

SuperJ

Ik ben bepaald geen held als het om ongelukken en crisissituaties gaat. Met mijn empatisch vermogen en kwaliteiten om voor iemand te zorgen is het ook al niet best gesteld. Waarom ik ja zei tegen de AED/reanimatietraining die bij ons in het gebouw gegeven werd is me dan ook een raadsel.

Reanimeren
Een beetje nerveus zat ik met negen anderen in het lokaal. Op de grond lagen twee poppen, halve poppen, en we hadden ze al opgegeven.
Na een voorstelrondje waaruit bleek dat het merendeel geen enkele EHBO- of reanimatie-ervaring had begon de trainster haar verhaal.

Na de theorie was het tijd voor actie! De trainster knielde op de grond neer en drukte de schouders van de pop naar de grond. “Hallo, hallo, hoort mij. Doe uw ogen eens open”, riep ze. De pop reageerde niet (duh). “Blijf in de buurt”, zei ze tegen ons. Vervolgens hield ze haar wang boven de mond van de pop en keek ze of ze een ademhaling zag. “Bel 112, het gaat om een reanimatie”, zei ze tegen één van ons. Vervolgens begon ze met de reanimatie.
“Nu jullie”, zei ze. Ik kreeg het Spaans benauwd. Moesten we dit echt ombeurten voor de hele groep voordoen? Met het reanimeren had ik niet zo’n moeite, maar het toneelstukje vooraf met het roepen daar zag ik tegenop. Dat leek mij teveel op een rollenspel en daar ben ik allergisch voor.

SuperJ
Gelukkig werd ook de tweede pop in gebruik genomen en ik rende naar de achterste pop met één arm in de lucht zoals een SuperJosé dat doet. Ik bracht het er redelijk goed vanaf (slechts een paar gebroken ribben voor de pop). Het trainen met de AED (een apparaat dat een elektrische stroomstoot toedient) ging erg goed. Het apparaat zegt, nadat je het aanzet, wat je moet doen. Het geeft pas een schok wanneer dat echt nodig is en dat is een hele geruststelling, je kunt het eigenlijk niet fout doen.

Ik moet er wel even bijvertellen dat slechts 10-20% van de reanimaties succesvol is. Dat lijkt niet veel, maar ik heb me laten vertellen dat dat 50 mensen per week zijn. De moeite van het proberen waard lijkt me. Kijk op Reanimeren: hoe moet dat? als je ook wilt weten wat je moet doen.

Na een halve dag training en tweemaal oefenen op een pop mag, herstel MOET, ik nu mensen die dat nodig hebben reanimeren. Animeren gaat me redelijk goed af of het reanimeren ook goed zal gaan hoop ik eerlijk gezegd nooit mee te hoeven maken.

NB Ik moet nog even oefenen met het tekenen in Paint.  😉

21 gedachtes over “Have no fear, José is here!

 1. Goed gedaan! Ik heb ooit, in een ver, grijs verleden EHBO-training gehad, maar ik gok dat er een flink deel van die kennis verdwenen is.
  Je paint-tekening is prachtig 😛

 2. Dit heb ik ook 2 keer gedaan.

  De eerste keer vond ik het al eng dat die pop daar lag……toen inderdaad het “welbekende”toneelstuk pfffffft maar het is zeker goed om te oefenen.

 3. Dit lijkt me erg nuttig om te kunnen! Al hoop ik eigenlijk ook dat je niet in een situatie komt dat je het moet toepassen.
  En zulke tekeningen krijg ik in Paint niet voor elkaar hoor!

 4. 🙂 De tekening is leuk.
  Ja, van rollenspellen krijg ik het ook Spaans benauwd, maar je hebt het er goed afgebracht.
  Nu maar hopen dat je het niet echt nodig hebt.

 5. Zelfs in paint ben je goed!
  Ik heb dat al deels gevolgd in mijn lerarenopleiding maar het MOETEN gedeelte vind ik eigenlijk redelijk beangstigend. Ik wil niet MOETEN reanimeren want wat als er iets mis gaat…

  • Dat is het ‘m juist. Als je niets doet gaat het sowieso mis. Ik blijf hopen dat het niet nodig is en dat veel dappere mensen ook de training volgen en toevallig in de buurt zijn.

 6. Goed dat je zo’n training hebt gedaan!
  Ik heb het ook een aantal keer gedaan voor mijn studie. Toch hoop ik het nooit te hoeven toepassen,

 7. Ik heb op school ook zo’n cursus reanimatie gekregen. Net zoals jij vond ik dat hele theatrale geroep voorafgaande aan de reanimatie zeer hilarisch en een beetje idioot. Alsof die pop zou antwoorden. (Moest dat het geval zijn zou mijn hart het plotseling begeven denk ik, en konden ze op slag een echte reanimatie toepassen.)

 8. super José is toch goed gelukt? Moest ook erg lachen om de reactie van mynameisblonde. Ik zou er ook in blijven als de pop zou antwoorden haha

 9. Ik vind het dapper van je! Mij lijkt het doodeng als je iets MOET doen in noodsituaties. Aan de andere kant is het wel handig dat je weet hoe het moet.

 10. Haha, heerlijk als die ribjes breken tijdens het reanimeren.. Maar, liever een gebroken rib dan dood, toch? Ik heb jaarlijks mijn opfriscursus en ben blij dat ik het nog nooit in het echt heb hoeven doen, maar het is fijn dat ik het kan mocht het nodig zijn.. Ik vind het ook maar engig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.