Revival van de komkommer

Weten we het nog? In mei 2011 kreeg de komkommer geheel ten onrechte de schuld van de EHEC-besmetting in Duitsland. Een drama voor de kwekers, er ging geen komkommer meer over de toonbank. Zielig dat ik het vond voor de komkommer.

Leve de komkommer!
Dit voorjaar gaan we dat even helemaal anders doen. We omarmen de komkommer en gaan het goedmaken. Het is namelijk zo’n makkelijke groente, … rauwkost, … vrucht? Wat is het eigenlijk?
Ik vond het volgende op internet: de komkommer is een vrucht die als groente gegeten wordt, vaak als bijgerecht. Weten we dat ook weer.

Overigens las ik ook dat komkommer niet eens zo heel gezond is. Het is meer dat ie niet ongezond is. Met slechts 11 calorietjes per 100 gram is het natuurlijk een ideale snack voor tussendoor. Er zitten echter weinig vitaminen in, water zit er dan weer wel veel in 96% maar liefst.

Fuifje
De komkommer doet het altijd goed op een BBQ of fuifje (een collega vond fuifje een ouderwetsch woord en daarom zet ik het meteen in de schijnwerpers). Komkommer in plakjes snijden, dipsausje erbij en klaar. Echt heel simpel dus. Ik heb ooit eens op een verjaardagspartijtje een halve schaal komkommer op. Daarna haalde iedereen altijd komkommer voor mij in huis, terwijl het mij vooral om de dipsaus ging (haha).

Ik lust de komkommer rauw, in combinatie met tomaat, feta en Griekse yoghurt bijvoorbeeld. Je kunt ‘m ook warm eten door te roerbakken, stomen, smoren enz. En als je nou wat plakjes over hebt leg je ze na een vermoeiende werkdag op je ogen! De eventuele wallen verdwijnen dan en je ziet er weer fris uit.

Als dat geen redenen zijn om de veelzijdige komkommer in huis te halen, dan weet ik het ook niet meer.

15 gedachtes over “Revival van de komkommer

 1. Toevallig heb ik gister een komkommer gekocht 😉 Ik was echt even helemaal vergeten dat er vorig jaar gewaarschuwd werd over komkommers!

 2. Komkommers zijn hier ook favoriet! En mocht bovenstaand verhaal nog niet genoeg motiveren….in komkommer zitten volgens een bekend dieet-arts 94% water, 2 % koolhydraten en een klein beetje eiwit….en niet te vergeten…vezels 🙂 Past dus prima in een koolhydraat-dieet en is dan erg lekker met een beetje roomkaas erop….:)

 3. Ja komkommers zijn heerlijk! (Volgens mij kocht ik ze vorig jaar ook toen de waarschuwing er was.. eerst goed gegoogled en bleek dat het gewoon kon).

 4. Zo rauw of warm lust ik het niet, maar wel door een salade heen. Ik was ook helemaal vergeten dat ze vorig jaar niet meer werden verkocht door die bacterie.

  • Ik ben helemaal gek van de Aïoli en Bourguignonne dipsaus van Duyvis! Overigens maak ik zelf van komkommer en ketchup graag de bloody Joske saus.

 5. Komkommers… Niet echt mijn voedsel, vind er echt helemaal niks aan. Maar het is wel lekker makkelijk klaar te maken inderdaad 😉

 6. Je brengt me op een idee ik ga er gelijk een paar halen heerlijk met tomaat, feta beetje azijn en
  wat olie. Je kent het gezegde scheutig met olie vrekkig met azijn.

 7. Toen dat gedoe was met die bacterie ben ik naar me leraar gegaan en gevraagd om zijn mening (hij geeft microbiologie ) het was niet zo erg, en dus werd er hier gewoon zoals altijd met liefde komkommer gegeten. Heerlijk!!!

 8. Voor die frisse ogen heb ik hier nu juist ook een komkommer in huis gehaald …Goeie tip!
  Vind komkommer ook wel lekker in een dressing van olie en azijn… drie delen olie op een deel azijn, en daar wat slakruiden bij … Yum !

 9. Dat zijn inderdaad wel heel veel redenen! Ik lus eigenlijk alleen komkommer in combinatie met iets anders. Helemaal alleen vind ik het altijd een beetje..saai.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.