Collagekunst

De laatste keer dat ik een collage gemaakt heb was toen ik kledingstyle-advies kreeg. Ik spitte tijdschriften door en knipte en scheurde er alles uit dat ik leuk vond.
Ook heb ik wel eens een moodboard gemaakt. Je weet wel, een collage van kleuren, materialen, meubels en accessoires die je in je huis wilt hebben.

Plakwerkjes
Ik heb echter nog nooit collagekunst gemaakt, hoewel het me wel erg leuk lijkt. In mijn ogen was collagekunst nieuw, maar na wat zoeken op internet bleek ik er helemaal naast te zitten. De welbekende Pablo Picasso was al met collagekunst bezig.

In de Esta kwam ik vorig jaar de ‘plakwerkjes’, zoals ze het zelf noemt, van Tosca Niterink tegen. Ze had een plakwerkje gemaakt van de koningin en een hele leuke van Nelly Frijda (zie foto hiernaast). Ze tekent, knipt en plakt er zeer verdienstelijk op los.

Ik geef je mijn hart cadeau – Ina Wuite

Speelsekunst
Ina Wuite van Speelskunst maakt ook collagekunst en gebruikt daarvoor o.a. acrylverf, lak, targel, heavy gel medium, afvalmaterialen, gevonden voorwerpen van de straat en materiaal uit oude (kinder)boeken.

In een Twitterinterview vroeg ik wat haar zo aanspreekt in collagekunst.
“Om de chaos in mijn hoofd te ordenen is collages maken fijn”, antwoordde ze. “Het betekent voor mij rust en harmonie als goede tegenhanger van de expressieve kunstwerken die ik maak. Het ontstaat vanzelf bij mij. Wat me aanspreekt is dat er een eenheid ontstaat van dingen die in eerste instantie niks met elkaar te maken hebben.”

Ik word in ieder geval erg vrolijk van al die kleuren. Naast me ligt een stapel prettig gekleurde tijdschriften, misschien ga ik maar eens een collagepoging wagen. Het ordenen van de chaos in mijn hoofd zou ook geen overbodige luxe zijn. 😉

17 gedachtes over “Collagekunst

  1. Heel leuk, mooi, kleurrijk.. Ik heb het wel eens geprobeerd maar daar liggen mijn talenten niet ;-(
    Een vriendin van mij maakt ook hele mooie collega-kunst. Ik heb de link naar haar blog op je Facebook pagina gezet.

  2. Collages, dat is geleden van in het middelbaar denk ik. Toen we voor plastische opvoeding een campagne moesten maken, maar het is wel leuk en ik mis het stiekem !

  3. Hallo José! Wat een leuk stukje is het geworden, ik vond het erg leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan je blog-artikel. Op mijn lijstje staat ook het schrijven van een artikel over het maken van een “perfecte” collage (met praktische tips). Ik krijg eigenlijk wel zin om dit nu te gaan doen 😉
    Succes met je inspirerende blog! Groetjes, Ina.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.