Nabootseren

Een paar weken geleden kreeg ik een lovende e-mail van iemand die mijn blog heel inspirerend vond. Ze zat nu ook op boetseerles en had wat van mijn creaties nagemaakt. Ze vroeg me of ik het niet erg vond dat ze dat had gedaan en wilde me wat foto’s mailen.

(Nabootseren is een samentrekking van nabootsen en boetseren en geen typefout ;-))

Ik was enthousiast omdat ik nu ook anderen inspireerde in plaats van anderen mij. Toen ik de foto´s zag schrok ik echter wel. Het is heel raar om je eigen bedenksels te zien die gemaakt zijn door iemand anders. De dame met de knoopjesjas en mijn driekoppige dame waren tot in detail gekopieerd en leken nog best goed ook. (Op de foto’s zie je overigens mijn eigen exemplaren.)

What the f…
Ik wist niet goed wat ik moest vinden. Mijn collega’s wel, die reageerden geschokt en verontwaardigd. Met als leuke uitschieter: “Je bent nog geen jaar bezig met boetseren en wordt nu al gekopieerd!”

Nadat ik bijgekomen was bedacht ik me dat er bij mij op keramiekles vaak beelden nagemaakt worden van een foto. Deze mevrouw heeft dat ook gedaan en wilde mij laten weten hoe leuk ze dat vond. Ik was alleen verbaasd dat ze niets van zichzelf aan de beelden had toegevoegd.

Eerst exposeren
“Niets meer laten zien voor je de expositie hebt gehad”, was het advies van mijn keramieklerares.
“Maar daar gaat mijn blog nou juist over”, pruttelde ik. Ze schudde resoluut haar hoofd.

Zolang mensen geen grote plannen hebben (zoals ik) en mijn creaties gebruiken om mee te oefenen heb ik er weinig moeite mee. Zelf ben ik waarschijnlijk ook niet origineel. Er zijn tenslotte honderden mensen die beeldjes van vrouwtjes maken en die zullen best op elkaar lijken.

Auteursrecht
Toch zou ik het heel vervelend vinden als iemand die een beeld van mij namaakt dit exposeert voordat ik zelf het origineel aan de buitenwereld getoond heb. Stel dat ik ‘mijn idee’ ineens ergens in een etalage zou zien staan. Ik zou gaan gillen!

Ik heb meteen opgezocht hoe het zit met de auteursrechten van beeldend kunstenaars. Op auteursrecht.nl staat dat er automatisch auteursrecht zit op je gemaakte werk. Je hoeft dat niet aan te vragen of te deponeren. Het is anderen niet toegestaan het werk na te maken, tenzij ze dat doen om mee te oefenen.
Uiteindelijk ben ik dus best blij met de mail van de copycat, ik ben weer heel wat wijzer geworden.

19 gedachtes over “Nabootseren

 1. Ik snap je reactie helemaal! Ergens is het leuk en vleiend, maar aan de andere kant… Gelukkig heb je automatisch auteursrecht, ik zou ook heel hard gaan gillen als ik iets ‘van mij’ ergens in een etalage zou tegenkomen! Wel jammer dat je “fan” (hihi) inderdaad niets van zichzelf heeft toegevoegd en zelfs de details heeft overgenomen. Ik vind je paars/grijze dames trouwens heel mooi geworden, zo in kleur!

 2. Oeh, dan wordt dat wel erg lang wachten, voor we die mooie dames van je weer te zien krijgen…
  Mooi postje, dit ! Aan originaliteit zitten zoveel kanten. Sterk van je dat je ook je eigen originaliteit in vraag durft stellen : …. Zelf ben ik waarschijnlijk ook niet origineel.

 3. Ik ben blij om te horen dat het auteursrecht automatisch bij jou ligt als bedenken en maker van een beeld.

  Ik zal je voortgangsrapportages missen, maar ik vind dat je docente gelijk heeft. Geen risico meer lopen.

  Die drie dames zijn prachtig by the way. Ik kan mij een blog over een los hoofd herinneren ..

 4. Het lijkt me inderdaad gek om te zien dat iemand je werk namaakt, ik snap je bezorgdheid. Aan de andere kant is het natuurlijk ook wel een mooi compliment 🙂

 5. Ergens over schrijven
  is iets bedenken
  en de woorden
  JOUW verhaal
  laten vertellen
  Als anderen dat lezen
  en overbrengen
  is dat prima…
  Maar als jouw tekst
  overgepend wordt
  en een eigen leven
  gaat leiden,
  dan lijdt de schrijver mee

 6. Het is een beetje dubbel. Je mag je enorm gevleid voelen maar aan de andere kant kan het een beetje prikken. Als mensen je al nadoen allee, toch een leuk complimentje 😉

 7. Dat wordt een zware tijd zonder jouw mooie beeldjes.. Wel de manier om ons naar je expositie te krijgen, hahaha 😛
  En fijn om te weten hoe het nu zit met het auteursrecht!

 8. Hallo dan!! Wat grappig om alle reacties en jouw reactie te zien!!! Mijn naam is dus Kelly en ik ben de blije copycat. (Blij omdat ik dankzij jouw site mocht werken aan een beeld waarvan ik eerst dacht dat ik dat nooit zou kunnen en mocht ervaren dat het lukte!! 😉 😉 ;))
  Maar idd bij mij op keramiek hebben we van die mappen liggen en daarvan kan je dan dingen nabootseren als je geen inspiratie hebt of we maken iets wat iemand anders gemaakt heeft. Puur om te proberen en je grenzen te verleggen. Zo is het ook met jou beelden. Ik heb gegoogled op keramieken beelden en zo kwam ik ook jou site tegen. Ik zit nu nog in de fase van kijken wat ik kan en mogelijk is met klei en glazuur. Dus dan maak ik dingen na en probeer en probeer. Maar beetje bij beetje bedenk ik ook zelf dingen die dan toch een beetje gejat zijn van verschillende dingen die ik om mij heen zie en sommige dingen zijn volledig eigen creaties!
  Een geruststelling! Ik ga niets poseren, beetje sneue tentoonstelling met in totaal 7 werkjes ;). Maar goed voor nu is dat niet mijn bedoeling en als ik dat in de toekomst wel zou doen (lekker positief) zou ik dat enkel en alleen doen met werken die ik zelf bedacht heb! Hoe gênant zou het zijn om een expositie te hebben met dingen die nagebootseerd zijn!

  Maar goed ik wens je nog veel keramiek plezier en wil je graag meegeven dat je mooie dingen bedenkt en maakt! Bedankt voor je bron van inspiratie.

  Wat mooi is dat bij mij 2 van de dames ook onthoofd zijn in de oven! dus je idee met sjaal is prima. Maar ik denk dat het bij mij kwam door de stokjes die ik ook in hun hoofd heb gestoken! Dus ik zal kijken hoe ik dat de volgende keer anders kan doen.

  Fijne week!

  Groetjes,

  Kelly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.