Even wat anders

Op donderdagmiddag, zaterdagochtend en zondagmiddag hijs ik me in een oude joggingbroek. Ik pluk een t-shirt, dat nog net kan, uit de kledingstapel op de stoel en ga naar mijn eigen boetseerplek.

Op keramiekles probeer ik het draaien van potjes en vaasjes onder de knie te krijgen. Thuis maak ik vooral vrouwtjes van klei. Het boetseren van een vrouwtje (zeker de grote dames) duurt bij mij enkele weken. De twee laatste dames, de vrouw met de knoopjes en de theetante, heb ik direct achter elkaar gemaakt. Ruim anderhalve maand was ik aan het ploeteren en ik was de dames dan ook een beetje zat.

Ik zocht naar iets dat redelijk simpel te maken was en wat snel klaar zou zijn. Ik droomde van kleine schaaltjes en schoteltjes die ik dan (als mijn talent het toelaat) heel leuk zou kunnen beschilderen of glazuren. Tijdens de kerstvakantie had ik al een schaaltje met hartjes gemaakt en die was na het glazuren best grappig geworden.

 

Uit de servieskast koos ik een schaaltje. Ik rolde een blok fijne chamotteklei uit tot een mooie plak en sneed er een stuk uit. Het schaaltje bekleedde ik eerst met huishoudfolie, daarna legde ik de plak klei er in. Dit schaaltje bleek uiterst geschikt te zijn vanwege de platte bodem en kon meteen staan zonder te wiebelen. Met vormpjes voor koekjes sneed ik hartjes uit de klei en plakte ze in het schaaltje.

 

Ik kreeg de smaak goed te pakken toen ik de deksel van een pot Dovecreme in mijn handen had en zag dat ik er kleine schoteltjes mee zou kunnen maken. Enthousiast rolde ik plak na plak uit en met de deksel maakte ik rondjes van zo’n 10 cm in de klei. Ik zette een glas in het midden en vormde de klei zo dat het een schoteltje werd. Ook legde ik er paar rondjes in kleine schaaltjes. Ik maakte lieveheersbeestjes en zette deze op de schaaltjes. Met een stippellijntje zette ik het pad uit dat ze hadden gelopen.

 

De schaaltjes en schoteltjes hoeven geen drie weken te drogen, na een paar dagen zijn ze klaar om gebakken te worden. Nu nog even tijd vinden om ze te schilderen en te glazuren. 😉

Advertentie

25 gedachtes over “Even wat anders

 1. Wat heb je weer mooie creaties gemaakt, een genot voor het oog.
  Geglazuurd ziet het er ook schitterend uit ! Ga zo door !

 2. Ik had op je facebook pagina al wat schaaltjes voorbij zien komen. Wat crea bea toch weer. En het leuke is dat je ze nog kunt gebruiken ook. Wanneer ga je werken op bestelling?

 3. Erg leuk hoor
  Goed ook dat je nadenkt over
  simpele oplossingen voor een gesteld
  probleem (rondjes uitdrukken met een deksel)
  Grappig wat je doet met de
  Lieve Heers beestjes.
  Spoortjes laten zien…
  Wist je dat de aboriginals
  dat ook doen…
  Maar wel, de zporen van hun
  eigen wandelingen door het leven
  Zoek het maar eens op!
  Succez met alles

  • Zowel het hartje als het schaaltje wat ruw maken. Ik trek er altijd lijntjes in met een cocktailprikker. Dan op beide zijden water en op elkaar leggen. Goed aandrukken om luchtbellen te voorkomen. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.