De theetante

theetanteVan een koffieblogpost stap ik over naar thee. Ik heb namelijk een theetante geboetseerd. Nadat ik mijn kleivrouwtje met jas en knopen had afgerond wilde ik snel verder met een volgende dame.

Ook deze dame heb ik opgezet met behulp van een schaaltje en ook dit keer was het lijf te groot en moest bijgesneden worden. In eerste instantie wist ik nog niet wat ik met deze nieuwe dame aanmoest. Maar al snel zag ik haar voor me met een kopje thee. Toen ik het schaaltje uit het lijf had bevrijd maakte ik een proefopzet om te kijken hoe ik haar zou gaan vormgeven.

 

Van de buitenkant van het lijf heb ik een heleboel klei geschraapt omdat ik de vorm te plomp vond. Omdat de kleilaag van het lijf daardoor te dun werd (en dus minder stevig), heb ik er aan de binnenkant juist klei bijgeplakt. Ik draaide een ronde bal en vormde het hoofd dat ik ook uitholde. Twee kleisigaren werden de beentjes. Het is altijd weer een spannend moment wanneer je het hoofd op de romp vastmaakt. Een houten pen brengt dan uitkomst om het geheel stabiel te houden tot de klei wat gedroogd is. Ik laat de pen niet zitten tot de klei helemaal droog is, dan kun je bij het verwijderen van de pen de nek breken. Er moet nog wat rek in de klei zitten.

Met soepele klei heb ik de armen stukje voor stukje opgebracht. Wanneer de klei een dag later wat droger is kun je de armen met een houtje bijwerken en wat afschaven. Met het houtje heb ik ook de kop en schotel uit de klei gepriegeld. Een uitgerold lapje klei heb ik om het hoofd gedrapeerd als hoed. Tenslotte wilde ik bloemblaadjes als terugkerende vorm hebben. De hoed, kraag en jurk hebben dus een geschulpt randje. Nu maar weer drogen en afbakken!

20 gedachtes over “De theetante

    • Dat uithollen is om te voorkomen dat ie kapot klapt in de oven, er is dan minder kans op luchtbellen in de klei.
      Ik denk dat ik wel ga verkopen als ik er wat meer heb. 🙂

  1. superslim idee om met plakken en een schaal een lijf te maken. Scheelt weer een hoop gedoe met uithollen en het stuk weer in elkaar te zetten. Zag op een site van een Engelse (janice james) dat ze gezichten maakt van plakken. Hoe ze DAT voor elkaar krijgt is me een raadsel. Schitterend werk. Kijk op: janicejamesceramics.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.