Een maatje groter (1)

maatje groter 4Het begon weer te kriebelen en ik moest en zou een nieuwe dame maken van klei. Ik wilde deze keer een maatje groter gaan. Om te voorkomen dat ik uren bezig zou zijn met het opbouwen van deze dame, riep ik de hulp in van een schaaltje.

Ik rolde een plak grove, gele chamotteklei uit en pakte er het schaaltje mee in. Ik plakte de naadjes dicht en begon met opbouwen. Kleine stukjes klei wreef ik zo´n beetje op het schaaltje totdat er uiteindelijk een grote homp ontstond. Op dat moment ontstaat er bij mij altijd lichte paniek. Ik zie niet altijd meteen hoe ik uit de homp mijn vrouwtje kan halen. Maar gelukkig duurt dit niet al te lang.

 

In dit geval vond ik dat de homp veel te dik was. Ik wurmde het schaaltje eruit, sneed een driehoek uit de klei en plakte dit weer aan elkaar. Wat een gedoe. Meteen holde ik de dame wat uit en ik vormde de armen aan de zijkanten van het lijf. Het werd tijd om een hoofd te maken. Ik draai wat ballen van klei in verschillende formaten om te kijken welke grootte het beste past. Als ik de juiste grootte heb bepaald maak ik er een nek aan.

In dit geval is het hoofd zo groot dat het uitgehold moet worden. Ik snijd het hoofd doormidden. Best spannend, want op deze manier heb ik niet eerder uitgehold. Ik hol het hoofd wat uit en plak de helften dan weer aan elkaar. Lastig want met het uithollen heb ik de helften wat vervormd en nu passen ze niet meer precies op elkaar. Na wat schelden en kneden komt het uiteindelijk weer goed. Ook de benen ondergaan eenzelfde lot. Nu kunnen de benen en het hoofd ´gemonteerd´ worden.

 

Het ziet er al echt uit als een mensfiguur. Het leuke werk kan beginnen, details aanbrengen. Wordt vervolgd …

16 gedachtes over “Een maatje groter (1)

  1. Het lijkt mij al zo moeilijk om alleen al de juiste maten/verhoudingen te bedenken (en dan ook nog te krijgen)… Dit ziet er veelbelovend uit, ook ik ben benieuwd!

    • Dat is een goeie vraag. Ik ben van plan de volgende keer de uren eens bij te houden. Ik gok dat ik hier al zeker 15 uur mee bezig ben geweest. Maar het kan veel sneller als ik wat minder precies zou zijn. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.