Kunst in het wild

Tijdens keramiekles ving ik iets op over een kunstroute en buiten exposeren. Het leek de keramieklerares wel leuk als we ons werk ergens op de kunstroute neer zouden zetten. Mijn mede-cursisten en ik hadden meteen visioenen van mensen die er dan met onze ´kunstwerken´ vandoor zouden gaan (ervan uitgaande dat iemand het wil hebben natuurlijk) of, nog erger, dat we het gehavend zouden terugvinden. In stukken gezaagd of geslagen …

Zagertje
Meteen moest ik aan een klein beeldje denken dat in Amsterdam in het Leidsebosje probeert een tak door te zagen. Het zagertje werd in de nacht van 30 januari 1989 geplaatst (op de vooravond van de verjaardag van koningin Beatrix). De maker heeft zich niet bekend gemaakt, maar er gaan geruchten dat koningin Beatrix dit beeldje gemaakt heeft. In 1998 is het alpinopetje van het ventje ontvreemd, maar die is gelukkig weer teruggekomen.

Wildbreien
Dan een heel andere kunstvorm. In 2005 is in Houston het wildbreien ontstaan. Je breit iets en kleedt er vervolgens een boom, lantaarnpaal, hekje of willekeurige voorbijganger mee aan. Wanneer je een wildbreisel tegenkomt kan dat zorgen voor een glimlach op je gezicht. Daar is het de wildbreier dan ook om te doen.

Francine Oomen (die van ‘Hoe overleef ik …’) zag er wel wat in en haalde het wildbreien in 2010 naar Nederland. Kijk ook eens op haar website wildbreien.nl. Ze zal er ongetwijfeld veel schik in hebben dat wildbreien het mooiste woord van 2011 is geworden.

Kauwgomkunst
Tot slot wil ik jullie de kauwgomkunstenaar uit Londen niet onthouden. Als Ben Wilson een mooi stukje uitgespuugde en platgetrapte kauwgom vindt maakt hij het zich gemakkelijk op de grond en begint te schilderen. Zo kun je van een lelijk stukje straat een mini-kunstwerkje maken. Bekijk de video eens om te zien hoe hij dat doet.

15 gedachtes over “Kunst in het wild

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.