Plaatjes kijken

Onder de koffietafel liggen twee boeken (eigenlijk liggen er een stuk of 20, maar ik wil het even over deze twee hebben). Deze boeken wilde ik speciaal hebben vanwege de plaatjes. Van deze plaatjes word ik namelijk blij. 😀

Het eerste boek is ‘A little bit of France’ van Jean-Jacques Sempé, een Franse cartoonist. Ik heb zijn tekeningen voor het eerst gezien toen ik 13 was, tijdens Franse les.

We kregen het boekje ‘Le petit Nicolas’ onder onze neus geduwd en moesten daaruit voorlezen. Van de tekst kreeg ik niet veel mee, wel van de grappige pentekeningetjes van de kleine Nicolas en zijn vriendjes.

Toen ik dit grote boek zag liggen, was ik meteen verkocht. Het doet me denken aan de vakanties met mijn ouders in Frankrijk en sommige plaatjes maken me gewoon aan het lachen. (Je kunt de plaatjes aanklikken voor een vergroting. De kwaliteit van de foto’s die ik van de tekeningen maakte laat wel wat te wensen over.)

Dan is ‘The Wind in the Willows’ van Kenneth Grahame aan de beurt. Het schijnt een klassieker te zijn. Ik moet echter bekennen dat ik alleen hoofdstuk 1 nog maar gelezen heb en vooral plaatjes heb gekeken. 

Deze speciale editie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het boek heeft namelijk schitterende tekeningen van Robert Ingpen.

Af en toe pak ik het boek even en duik de natuur in met the Mole, Ratty en Mr. Toad. Uiteraard ben ik wel van plan ook hoofdstuk 2 tot en met 12 nog te lezen.

Advertentie

17 gedachtes over “Plaatjes kijken

 1. Prachtig! Ik moet zeggen dat ik ook heel erg van plaatjes houd. Tegenwoordig staat het op een laag pitje, maar ik heb een tijd lang veel Franse tekenaars gevolgd. En wat een schitterende uitgave van Wind in the willows. Ik heb daar hele goede herinneringen aan. Vroeger werd er rond kerst altijd een ‘Wind-in-the-willows’ tekenfilm uitgezonden en mijn broer en ik zaten aan de buis gekluisterd. Heel spannend. Ik heb ‘m al lang niet meer voorbij zien komen. Er bestaat ook een prachtige stripboekenreeks van het verhaal van Kenneth Grahame, getekend door Michel Plessix. Echt heel mooi. Hier vind je een linkje naar een recensie, met voorbeelden uit het boek: http://www.comicbitsonline.com/2009/10/13/cinebook-the-wind-in-the-willows/ Erg de moeite waard!

 2. Wind in de wilgen
  Fantastsch!
  Toon Tellegen heeft ook
  Een aantal leuke verhaaltjes
  Maar ik vind kikker van Max Velthuis
  Ook mooi

  Een prachtig dik grote mensenboek
  Over dieren is
  Duncton Saga wiliam Horwood
  Een soort in de ban v d ring
  Maar dan over mollenwereld

 3. Wow, ik heb een oude versie van Wind in de wilgen met pentekening (verplichte kost op de bibliotheekacademie en meteen een van mijn favorieten geworden) en die tekeningen zijn al mooi.. Maar dit is helemaal fantastisch..

  Kindlief heeft altijd heel veel prentenboeken gehad. Achteraf denk ik dat ik ze meer voor mijzelf dan voor hem kocht.

 4. Grappig genoeg als ik sommige plaatjes zie dan moet ik denken aan vroeger. Dan heb ik het dus over de tijd waar boeken in mijn wereldje voornamelijk om de plaatjes draaide, haha. Nog steeds leuk.

  JD

 5. Ah! Wind in de wilgen! Ik ken ’t ook van de tekenfilm, die keek ik vroeger met mijn dochter. En heel fijn; nu heb ik ook het liedje in mijn hoofd. Beetje jammer dat ik niet verder kom dan de eerste regel…

 6. Ik wil zo graag voor mijn (bejaarde) Engelse partner een editie van “Wind in the Willows” vinden waarin, afgezien van de tekeningen,ook de kaart, plattegrond staat.
  Ben daar nog niet in geslaagd; niet in Engeland en niet hier. Speur ik verkeerd? Bestaat zo’n editie nog?
  Ik kan alle speurhulp gebruiken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.