Een Kerstverhaal (2)

Vervolg van ‘Een Kerstverhaal (1)’.

“Wat doet u hier?”, vraag ik verbaasd. De man in Kerstmanoutfit krijgt geen tijd om uitleg te geven. Ik wil hem weg hebben uit mijn portiek en haast me om hem overeind te helpen. Ik pak hem onder een oksel en begin te sjorren, maar meer dan een paar centimeter geeft hij niet mee. Het levert een akelig gekreun op dat nog eens versterkt wordt door de galm in het portiek. Al snel moet ik het opgeven.
“Ik geloof niet dat dit werkt”, zeg ik geïrriteerd en ik zet mijn handen in mijn zij. Waarom moet die man nou precies voor mijn deur gaan liggen. Ik hoop op een voorbijganger die kan assisteren maar er komt niemand langs.
De Kerstman schudt zijn hoofd. “Ik ben misschien wat zwaar”, brengt hij er piepend uit. Het lijkt me beter hierop geen antwoord te geven. “Laat me maar liggen”, vervolgt hij zielig.
Het klinkt aanlokkelijk en ik twijfel. Zou hij, als ik de deur achter me dicht doe, gewoon opstaan en het een paar portieken verderop proberen?
“Eh, ik ga even naar binnen”, mompel ik. Zachtjes sluit ik de deur.

“Wat moet ik hier nou mee”, zeg ik tegen mezelf terwijl ik in de halspiegel kijk. Mijn ogen zijn groot en mijn hoofd rood. Ik haal een paar keer diep adem en loop weer naar de deur. Door de brievenbus kijk ik naar buiten. De man ligt nog steeds voor de deur en jammert een beetje. Ik kijk naar het bloed op mijn handschoen en besef dat hij het niet speelt.
De man kijkt hoopvol naar me op als ik de deur opendoe.
“Nou kom op dan”, zeg ik. “Overeind.”
Ik ga achter hem staan en probeer hem overeind te duwen. Kermend komt er wat beweging in. Uiteindelijk hangt de Kerstman tegen het kozijn van de deurpost aan.
“Pfoe”, hijg ik. Kleine stoomwolkjes verlaten in een snel tempo onze monden. Ik ontdoe me van mijn jas, sjaal en handschoenen en smijt ze de gang in, zo warm heb ik het gekregen. De man ziet er verkleumd uit. Zijn rode gezicht vertoont enkele barstjes, alsof er een nieuwe Kerstman onder zit te wachten tot de oude zijn vel afschudt. Er zit niets anders op dan hem even binnen te laten en wat op te lappen. Hij leunt zwaar op me als we door de gang strompelen.

Bron: weheartit.com

“Ooh, ooh, ooh”, zegt de Kerstman wanneer hij op de kussens van de bank neerploft. Ik strek mijn rug en voel wat kraken tussen mijn schouderbladen. Met zijn mouw veegt hij over zijn gezicht en trekt daarmee een spoor van bloed over zijn voorhoofd.
“Wacht even”, roep ik geschrokken wanneer hij zijn arm op de beige kussens wil laten rusten. “U zit onder het bloed.” Hij voelt aan zijn hoofd en trekt een pijnlijk gezicht. Op de rode mouw is niets te zien, maar de met wit bont afgezette manchet is roodgekleurd. Snel haal ik wat handdoeken en schuif ze onder zijn armen.
“Zullen we anders uw jas even uitdoen?” stel ik voor. De Kerstman lijkt niet erg blij met het voorstel en slaat demonstratief zijn armen om zijn buik en bromt. “Laat me maar even rustig zitten. Het gaat zo wel weer beter.”

Ik denk opeens aan de kerstboom die beneden voor het portiek ligt kou te vatten.
“Momentje, ik ben zo terug”, zeg ik en ren de gang in. Zo voorzichtig mogelijk glibber ik van de treden af. Het sneeuwt weer. Ik kijk naar boven en laat de vlokjes op mijn gezicht neerkomen, ze smelten meteen. Kleine druppeltjes rollen als tranen van mijn wangen. Draaierig van de duizenden dwarrelende witte stipjes kijk ik weer naar de grond waar de kerstboom zich onder een dun wit laagje probeert te verstoppen. Ik laat me niet voor de gek houden en pak hem bij de stam. Hij prikt me met zijn naalden gemeen in mijn hand. Geprikkeld schud ik hem een beetje door elkaar en ontdoe hem van de sneeuw. Dan neem ik hem mee naar boven en zet hem in de hoek van de kamer.

Wordt vervolgd …

Copyright by Appelig©

9 gedachtes over “Een Kerstverhaal (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.