Je werkstuk glazuren

Ik had jullie beloofd wat over glazuren te vertellen, maar ik zal jullie niet vervelen met lange verhalen. In deze blogpost show ik alvast één van mijn drie geglazuurde dames, voor, tijdens en na het glazuren.

Appelig bij de spuitcabine

Glazuur
Glazuur is een soort glasachtige laag die je over je werkstuk van keramiek kunt aanbrengen. Het zorgt ervoor dat je werkstuk waterdicht is en het geeft je werkstuk een leuk kleurtje (als je geluk hebt). Glazuur is een poederachtige stof die mengt met water. Daarna breng je het op je werkstuk aan. Vervolgens moet het gebakken worden. Het glazuur smelt dan en vormt een geheel met je werkstuk.

De meeste glazuurgrondstoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Als je echter een aantal maatregelen neemt kun je de risico’s goed beperken. Je moet het inademen van het poeder vermijden, draag een stofmasker en gebruik een spuitcabine wanneer je glazuur wilt spuiten.

Kleur kiezen
Het kiezen van een kleur voor je werkstuk is bij glazuur nogal lastig. De kleur van het mengsel dat je aanbrengt is vaak anders dan de kleur na het bakken. Vaak zijn er stalen beschikbaar die laten zien hoe een glazuur er na het bakken uitziet. De ondergrond en de temperatuur van de oven bepalen echter voor een groot deel hoe de kleur uiteindelijk wordt. Dit kan voor blijde verrassingen zorgen, maar ook voor hevige teleurstellingen.

Juffie Ongeduld
Juffie Ongeduld was mijn eerste werkstuk dat ik door middel van spuiten zou glazuren. Ik heb uren nagedacht over de kleur en toen ik eenmaal de delen had afgeplakt die ik niet wilde meespuiten wist ik nog niet welke kleur het zou worden. De keramiekjuf hielp me een handje en uiteindelijk koos ik voor groen. Omdat ik een effen groene pop niet zo zag zitten besloot ik de broek te bewerken. Met een spons bracht ik wat vlekjes oxyde aan. Mij werd beloofd dat dit donkergroene vlekken zou geven. Zie hier het resultaat. Nu nog even bedenken of ik Juffie zo laat of dat ik het haar nog een kleurtje geef en wat ik met de armen, hals en het gezicht doe.

  

16 gedachtes over “Je werkstuk glazuren

  1. Ik vind juffie ongeduld al erg leuk geworden. Ik ben benieuwd naar de rest.
    Het lijkt mij wel lastig om een kleur te kiezen.. Ik ben al zo’n kei in kiezen maar niet heus….
    Heb je ook een eigen spuitcabine? Of doe je dat bij iemand anders?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.