
Patat Flip
Ik kom niet vaak in een snackbar, maar als ik er ben neem ik altijd hetzelfde: Patat Flip en een Frikandel Speciaal. Nu moet ik meteen even duidelijk zijn, met Patat Flip bedoel ik patat met mayonaise en pindasaus.
Wanneer ik dit bestel in het westen van het land is er niets aan de hand. Een onverlaat vraagt mij nog wel eens of ik er uitjes bij wil, maar verder krijg ik gewoon wat ik wil. Bestel ik een Patat Flip in een ander deel van het land, dan krijg ik soms vragende blikken of ik krijg een patatje oorlog voorgeschoteld.
Patatje Oorlog
Toch wel grappig hoe een combinatie van patat, vlees en sauzen niet overal hetzelfde heet en ook niet overal te krijgen is. Op internet kwam ik een website tegen van het GebruikersCollectief Patat Oorlog. Ze maken zich boos over de onkunde van sommige snackbarhouders en vermelden nog even het recept van de enige echte Patat Oorlog. Het recept is als volgt: patat, fritessaus, currysaus, pindasaus en rauwe gesnipperde uitjes.

Mitraillette
Supertje en Mitraillette
Elke streek lijkt zijn eigen favorieten te hebben. Zo schijnt er in Noord-Brabant en Gelderland een Supertje of Frietje Super te bestaan. Dat is dan een frikandel (of gehaktbal of andere snack) en patat in één bakje.
In België heb je de Mitraillette. Dat is (volgens wikipedia) een broodje met daarop patat, één of meerdere sauzen en een snack (meestal een hamburger).
Patat Kapsalon
In Rotterdam en omstreken is de Patat Kapsalon erg populair. Kapsalon bestaat uit een aluminium bakje met patat, kebab of shoarma en kaas. Dit wordt gegrild en daarna worden er sla en sauzen naar keuze toegevoegd (vaak knoflooksaus en sambal).

Patatje Kapsalon
Een vreemde naam voor een snack, maar ik heb er zowaar een verklaring voor kunnen vinden.
Een Kaapverdiaanse kapsalon uit Rotterdam vond de gewone patat een beetje saai. Ze probeerden daarom bij de snackbar steeds andere combinaties uit tot ze tevreden waren. Als ze iemand stuurden om het eten te halen werd er altijd gezegd: ‘vraag maar om een Kapsalon’.
Jouw favoriet?
Ja, en nu wil ik natuurlijk weten hoe jouw favoriete snack heet en wat zijn volgens jou de enige juiste ingrediënten?
Ooooh, nu weet ik eindelijk waar kapsalon vandaan komt, dankjewel!
nr. 1 Frikandel speciaal met mayo, ketchup en uitjes
nr. 2 Patatje speciaal uit Groningen: mayo, ketchup en uitjes
of Patatje oorlog….zelfde als speciaal uit Groningen, maar met pindasaus……
lekkerrrrrrrrrrrrrrrrr
Oh ja en de mayo van de MacD….om op te “vreten” hihi
Ik moet zeggen dat ik nog nooit van patatje Flip heb gehoord. Ik ga voor een patatje met Amerikaanse (is het wel Amerikaans? ik bedoel in ieder geval die van de MacDonalds) fritessaus en een kaassoufflé. Heel simpel =)
Gewoon een patatje mayo pinda is voldoende voor mij..
Oh en tegenwoordig vind ik de patat mayo en chilisaus ook errug yummie 🙂
Frietjes met (zoete) mayonaise…
Bedankt voor de uitleg rond mitraillette.
Hmmm, nu heb ik zin in frites!
Weet je wat ik zo raar vindt? Dat zodra ik “buiten” (Zuid-)Limburg kom, dan men het dan over ‘patat’ heeft i.p.v. ‘frites’.
Maar oké, ik heb het liefste een frietje met mayo, of speciaal. Nom nom nom!
Ik moest vroeger altijd lachen als iemand frieten zei, dat vond ik een raar woord (sorry). Nu ben ik er aan gewend hoor, maar zelf zeg ik altijd patat. Blijkbaar is het woord ook streekgebonden. 😉
Mijn leven is weer een stukje meer compleet nu ik de afkomst weet van de term ‘kapsalon’. Geweldig!
frietje oorlog klinkt mij ook bekender dan Patat Flip 🙂
Ongelofelijk wat de menselijke maag kan verteren.
Voor mij één keer per jaar een klein pakje friet met tartaarsaus.
In Brussel had je vroeger een frietkot waar je bij een pak met mosterd de mosterd gratis kreeg. De friturier (ja, hoe je dat in Nederland zegt weet ik ook niet) vond het belangrijk om een oude traditie (mosterd bij de friet) in leven te houden.
Favoriet zijn de patatjes van de Mac.
Verder een berenklauw met pindasaus
Ingrediënten vind ik niet belangrijk, zolang ik het lekker vind.
Misschien beter om maar niet te weten wat de ingrediënten zijn;-)
Er is maar één perfecte combinatie: Friet van de Belg op de markt in Groningen met kruiden en mayo, in een woord heilig!
Haha, de kapsalon is bij mij zelfs eens in een college over (volgens mij) trends en trendsetting behandeld! Laatst een keer geprobeerd trouwens, best lekker. Maar ik ga toch altijd voor een frietje met. Een supertje ken ik (Brabantse) overigens niet. Maar goed, zo vaak kom ik ook niet in een snackbar, misschien ligt het daar aan ;p
Bah, die mitraillette lijkt me echt enorm vies. Ik eet eigenlijk bijna geen patat, behalve als het echt moet. Dus dan neem ik meestal een patat en soms een kaassoufflé. Niets bijzonders dus 😉
geef mij maar RASpatat mayo, flip of met joppie saus
Ik eet het liefste “oorlog”, maar lees net dat mijn oorlog dus geen echte oorlog is. Ik wil pindasaus, mayo en uitjes.. En nou kom ik toch ook redelijk uit het westen des lands, maar Flip is mij onbekend. De lekkerste patatjes halen we bij één van onze lokale snackbarren, zelfgemaakt, vers en goed doorbakken.. Jammie!
Omg pindasaus bij de frieten, daar kunnen wij Belgen enkel over dromen… Ik heb een pot pindasaus in de ijskast staan (uit de AH) en that’s it. Ben ik heel zuinig mee of ik mag elke week naar de AH…
Als ik in de mood ben en met mijn vriend gezellig ga “dineren” in de frituur, dan bestellen we wel eens een kleintje met stoofvleessaus 🙂 omnomnom… maar het liefst van al zou ik de Bickysaus op mijn frieten hebben. Goddelijk…
En ik eet altijd mini loempia’s naast mijn gewone snack (Bicky dus).
Eigenlijk ben ik een mega vreetzak denk ik :p
Een frietje oorlog (zo wordt het in Zeeland gezegd) is het volgende:
Friet (logisch natuurlijk) met:
– Mayonaise
– Curry
– Saté (oftewel pindasaus)
– Rauw gesnipperde ui
Sommigen denken dat een frietje oorlog friet met mayonaise, saté en rauw gesnipperde uitjes is, maar dat is écht niet zo!!!
Groeten van een Zeeuw…
Bedankt voor de Zeeuwse toevoeging. 🙂