Ik wil het niet, ik kan het niet, ik doe het niet (2)

Ik ben weer verder gegaan met mijn boetseerwerkstuk ‘Ik wil het niet, ik kan het niet, ik doe het niet’. Ik heb al spijt van deze enorm lange naam, maar het is de enige juiste. 🙂

De drie rompjes moesten wat vorm krijgen en ik ben begonnen het een en ander weg te snijden. Daarna plakte ik wat soepele klei op de plek waar de armen moesten komen. Ook rolde ik een hoofdje waar ik een nekje onder kneep en ik zette deze op de romp vast. Met behulp van een breipen hield ik het hoofdje op zijn plek. De breipen zorgt er meteen voor dat er een luchtgat ontstaat in de nek en in het hoofd en dat vermindert de kans dat het hoofd in de oven kapot knalt.

 

Toen de hoofdjes wat steviger vast zaten op de rompjes en de armpjes wat vorm hadden gekregen heb ik de rompjes uitgehold. Dan zijn ze straks niet zo zwaar, het droogt sneller en er is minder kans op luchtbellen (en dus kapot klappen in de oven).
Omdat ik niet elke dag aan het werkstuk bezig ben is de kans dat er wat uitdroogt groot. Wanneer ik mijn werkstuk tijdelijk opberg zorg ik ervoor dat ik het heb ingesmeerd met water. Daarna pak ik het in met plastic folie.

Toch leek het me wel handig de lijfjes onderhand eens op de rok vast te maken. Bij langer wachten is het te droog om dat soepel voor elkaar te krijgen. Na wat passen en meten had ik een mooie compositie gemaakt. Ik sneed drie gaten in de rok (die nog steeds op de omgekeerde beslagkom stond). Daarna zette ik het eerste lijfje op de rok. Door de onderkant van het lijfje en de bovenkant van de rok ruw te maken en in te smeren met water, zuigen ze zich als het ware vast. Vervolgens veeg je de klei van het lijfje naar de rok toe om deze extra stevig vast te maken. Ook smeer ik de randen dicht met natte klei. Van binnenuit moesten de randen van de rok ook naadloos aansluiten op het lijfje.

Nu kon ik aan het echte leuke werk beginnen, het aanbrengen van details. Omdat de hoofden snel uitdrogen moest ik daar een hoofddeksel of wat haar op plakken. De lijfjes moeten wat mooier overgaan in de rok, er moeten nog bandjes of mouwtje geplakt worden enz. Daar ga ik een volgende keer weer mee verder.

 

10 gedachtes over “Ik wil het niet, ik kan het niet, ik doe het niet (2)

    • Dat vraag ik me ook af, haha.
      De breipen zit niet echt vastgekleefd. Op een gegeven moment droogt de klei binnen in het hoofd wat op en dan kan ie er zonder brokken uit.

  1. Ziet er mooi uit zeg! Details aanbrengen klinkt wel leuk, maar het lijkt me tegelijkertijd zo moeilijk! Ik zou er het geduld waarschijnlijk ook niet voor hebben, haha. Ik ben benieuwd hoe het er helemaal af uit komt te zien 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.