De drie paarse potjes

Hoe staat het eigenlijk met de keramieklessen en je 1.001 draaiuren?
Goh, wat leuk dat je het vraagt. Ik had toevallig afgelopen week mijn laatste les.

Met de draaiuren staat het niet zo goed. Ik ben de laatste lessen bezig geweest met glazuren. Drie weken geleden heb ik voor het laatst achter de draaischijf gezeten. Ik heb toen een grotere homp klei dan normaal gepakt en probeerde een grotere pot of schaal te maken. Het viel erg tegen om al die klei in bedwang te houden. Mijn pot werd scheef en ik heb er een flink stuk afgesneden zodat er alleen een schaal overbleef die ook scheef is.

Verder heb ik een poging gedaan om twee potjes af te draaien. Dat is dus de onderkant van de pot netjes bijwerken, weet je nog wel? (Het afdraaien van een potje.) Beide potjes stonden echter niet stevig vastgeklemd en vlogen van de draaischijf af. De ene kwakte tegen de muur en liep een flinke deuk op. De ander stuiterde een paar keer op de rand van de draaischijf en liep een paar scherpe snedes op. Ik heb de potjes fijngeknepen en weggemikt.

De drie potjes die ik nog wel had heb ik geglazuurd. Dat kan op twee manieren: het glazuur op de potjes spuiten of het met een penseel aanbrengen. Ik koos voor het laatste. Nadat ik twee kleuren paars had uitgezocht schilderde ik de potjes. Ik probeerde ze met stipjes, streepjes en balken een lollig uiterlijk te geven. Tijdens het opdrogen leken de twee paarse kleuren zo erg op elkaar dat ik op een gegeven moment niet meer zag wat wat was.

Na het ‘kleuren’ met een onderglazuur bracht ik nog een transparante, glanzende laag aan. Nu moesten de potjes weer gebakken worden op een zeer hoge temperatuur. Het resultaat vond ik uiterst teleurstellend. De potjes zien eruit alsof een kleuter, die nog niet binnen de lijntjes kan blijven, ze mocht inkleuren. Ze glimmen daarentegen wel erg mooi. Dat zelf opbrengen van glazuur met de kwast doe ik de volgende keer dus niet meer. 😉 

Een volgende keer geef ik wat meer uitleg over glazuur en het aanbrengen van glazuur door middel van spuiten.

8 gedachtes over “De drie paarse potjes

  1. Ik zou het niet na doen, dat is punt een. Maar snap stiekem wel wat je bedoeld (ben perfectionisties, dat is best storend) maar de potjes verder vind ik erg mooi, ze glimmen mooi. Super gedaan hoor, en ben benieuwt naar de uitleg 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.