Een woord dat je niet zo vaak hoort

Soms hoor of lees ik ergens een woord dat ik nog niet ken. Is het een nieuw woord, is het juist een heel ouderwetsch woord of heb ik op school niet goed opgelet?

“Oele!”
Oele kwam ik een paar jaar geleden tegen bij het maken van een kruiswoordpuzzel. Gevraagd werd ‘gekheid’ en ‘oele’ was dus de oplossing. Ik werd een beetje pissig toen dit woord de oplossing bleek te zijn. Niemand (die ik ken) gebruikt het woord en ik had er nog nooit van gehoord. Ik voelde me een beetje in de maling genomen door de puzzelmakers en zocht het woord op internet op om te kijken of het wel bestond en wat het dan precies betekende. Dom, dwaasheid, gekheid, onzin en och kom waren, naast een plaats in Overijssel, de betekenissen.

Een paar puzzels verderop in het boekje werd het weer gevraagd en dit keer zocht mijn vriend naar de oplossing. Ik vond het woord zo belachelijk dat ik het natuurlijk onthouden had. “Oele!”, riep ik dan ook toen hij het me vroeg. Hoe zou je ‘oele’ moeten gebruiken, vroegen we ons af. Kun je bijvoorbeeld zeggen: “Wat een oele” in plaats van “Wat een onzin” of “Wat een gekheid”? We besloten het op alleen ‘oele’ te houden en we riepen het naar elkaar als een van ons iets geks of doms zei (en dat bleek best vaak te zijn). Net zoals men “Boeien!” roept als iemand iets zegt dat je niet interessant of boeiend vindt. Zo riepen wij dus “Oele!” bij een rare opmerking.

Aan het begin was het wennen om dit, voor ons, nieuwe woord te gebruiken. Maar al na een paar weken floepte het er steeds makkelijker uit. We gebruiken het inmiddels ook buitenshuis. Dat vergt wel enige durf overigens. Je wordt soms wel vreemd aangekeken. Mijn ouders deden er een beetje lacherig over toen we het woord gingen gebruiken. Uiteindelijk raakten ook zij eraan gewend en nu roepen ze het af en toe ook. “Oele!”

PS Ik heb inmiddels een schat verstopt, de jacht is geopend! Zie ook Op jacht naar de schat.

18 gedachtes over “Een woord dat je niet zo vaak hoort

  1. Dat is inderdaad een woord dat je niet zo vaak hoort! Of zoals in mijn geval nog nooit van gehoord hebt. Behalve in Zanger Rinus liedjes… Lijkt me overigens inderdaad best lastig om ineens een nieuw woord “in te voeren”, wat grappig dat jullie het nu ook echt gebruiken!

    ps: Wat leuk dat de jacht geopend is!

      • Het is dat ik niet in de buurt van Rotterdam/Amsterdam/Wassenaar ben of kom, anders was ik denk ik wel even gaan kijken! Ben ook benieuwd of ze gevonden worden, en zo niet, blijft leuk toch om te kijken of dat wel of niet gebeurd, spannend 😉

  2. Wat super leuk, inderdaad een woord waar ik nog nooit van gehoord heb, misschien een baby die zo iets zij, maar verder niet 😉 erg leuk zo leer je nog eens wat

  3. Oele dus. Leuk! Ik ga ‘m in gebruik nemen! Net zoals mijn vriend en ik destijds deden met ‘beurtbalkje’. Hoewel die, geloof ik, nog steeds niet ingeburgerd is….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.