Een servies uit eigen tuin

Laatst las ik in Volkskrant Magazine een inspirerend artikeltje over twee dames en een servies van Nederlandse klei. Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck zijn met een busje door Nederland getrokken om overal klei op te graven. De klei was in de verschillende delen van Nederland anders van kleur. Ze maakten dertien kop en schotels van de dertien verschillende soorten klei en kregen kleuren van oranje tot chocoladebruin.

Om een servies van zes van deze soorten in productie te laten nemen werkten ze samen met Keramiekfabriek Tichelaar uit Makkum. Het schijnt de enige keramiekfabriek in Nederland te zijn die de kennis heeft om met lokaal opgegraven klei te werken. Nadine en Lonny vormen samen Atelier nl. Het servies van de verschillende Nederlandse kleisoorten is te koop bij Koninklijke Tichelaar Makkum.

Lokaal servies (foto Atelier nl/Koninklijke Tichelaar Makkum)

Toen ik enkele maanden geleden nog op zoek was naar rode chamotteklei, vertelde een van mijn collega´s al dat de klei uit Groningse grond rood is. Hij is bezig er een stukje over te schrijven dat ik op mijn blog kan plaatsen. Binnenkort komt er dus een gastoptreden.
Ik ga ondertussen ook eens klei opgraven. Lijkt me best lollig zo´n serviesje uit eigen tuin. 😉

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.