Met je handen in de klei

Nadat ik een korte periode (verplicht) heb stilgelegen, vechten de ideeën voor een nieuw werkstuk om aandacht. Gelukkig kon ik wel wat van die ideetjes uitwerken op papier, maar welke ga ik nou als eerste maken …
Ik besloot om met iets simpels te beginnen, iets waar ik niet langer dan een paar uurtjes mee bezig hoefde te zijn. Iets van een tegeltje, maar dan anders. Nadat mijn kleiplank met wat verse klei en mijn gereedschap was klaargelegd kon ik eindelijk weer beginnen.

Ik sneed een paar plakjes klei af en vormde van de losse plakjes een vierkant. De randen moeten goed aan elkaar verbonden worden. Daarna draaide ik de plak om, om ook aan de andere kant de randen luchtbelvrij aan elkaar te maken. Met behulp van wat houtjes om verf mee te roeren bepaalde ik de hoogte en met een ronde stok rolde ik de plak tot gewenste hoogte.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Toen werd het tijd voor het echte werk. Ik wilde een bloem in een lijst maken en wel zo dat er een paar bloemblaadjes uit de lijst zouden ontsnappen. Met een houtje kraste ik de vorm van een lijst en de bloem in de klei, vervolgens plakte ik daar klei op. Al gauw werden de bloemblaadjes groter en bleken er meer uit de lijst te willen ontsnappen dan ik gepland had. Van klei maakte ik losse blaadjes en plakte deze vast aan de kleiplak. Deze keer wilde ik de grove stukjes uit de klei wilde wegpoetsen en deed dat met de lomer. Omdat de blaadjes redelijk groot zijn ging dat gemakkelijk. Tenslotte voegde ik nog een kevertje toe voor de finishing touch. Deze keer vergat ik niet om mijn werkje te signeren. 

De volgende dag zette ik de plak op een zijkant om aan de achterkant nog wat klei weg te schrapen. Het werkstuk is niet zo erg dik, maar het kan toch geen kwaad om het iets uit te hollen. Ook moest er nog een deel uitgehold worden voor een haakje zodat het lijstje (als iemand dat zou willen) aan de muur kan worden gehangen. Natuurlijk ging er tijdens het uithollen weer wat mis, één van de bloemblaadjes boog door en er onstond een scheur. Ik kon met wat verse klei de boel weer fiksen. Nu weer wachten tot het droog is en de ‘onstnappende bloem uit de lijst’ afgebakken kan worden. Ik denk dat ik ‘m Flower Power noem.

Advertentie

2 gedachtes over “Met je handen in de klei

    • Plannen altijd 🙂 maar dan moet ik nog wel een jaartje doorkleien. Als jij nou nog wat gaat schilderen, dan kunnen we die expositie volgend jaar samen doen. Sinterklaas zit nog steeds op zijn schilderij te wachten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.