Junibacken in Stockholm
Als je zoals ik een beetje gek bent van boeken uit je kindertijd dan sla je tijdens een bezoek aan Stockholm het museum Junibacken niet over. In dit ´museum´ zijn de verhalen van schrijfster Astrid Lindgren omgezet in beelden. Het is ontzettend leuk voor kinderen, die vermaken zich prima in en om de diverse huisjes van bekende (en minder bekende) figuren uit de verhalen van de schrijfster (Emil, Karlsson van het dak, Marieke). Ook zonder kinderen mag je gewoon naar binnen en trek je niets aan van vreemde blikken van mensen met kinderen in de rij bij de kassa. Als je voorbij de kassa bent lopen alle ouders zonder kinderen rond. 🙂
Het leukste onderdeel is de verhalentrein. Je staat daar wel een tijdje voor in de rij, maar het is het waard. Als je eindelijk aan de beurt bent stap je in een soort gondel die je door een landschap van verhalen loodst. Je hoort een deel van het verhaal van Emil terwijl je langs wat scenes uit dat verhaal komt. Al bungelend word je langs vele taferelen uit haar boeken geleid. Als je uitstapt ga je natuurlijk op zoek naar Villa Kakelbont waar kinderen in kunnen spelen. Bekijk de speels getekende plattegrond van Junibacken.
Beatrice Potter in Bowness-on-Windermere
Ook Bowness-on-Windermere in The Lake District in Groot Brittanië heeft een schrijfster waar ze trots op zijn: Beatrice Potter. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik vroeger nog nooit een van haar verhalen gelezen heb, ik heb alleen de film gezien. Toch wilde ik er graag even kijken. Wederom stond er een enorme rij om naar binnen te mogen in The World of Beatrix Potter Attraction. Ook in dit museum zijn verschillende scenes uit de vele boeken van de schrijfster nagemaakt en je kunt zelfs de tuin in. Je ziet een groep eekhoorn op kleine vlotjes een rivier oversteken om nootjes te zoeken en uiteraard ontbreekt Peter Rabbit niet.
Kinderboekenmuseum Den Haag
Als je dicher bij huis een uittip wilt, ga dan naar Den Haag. Met de trein want het Kinderboekenmuseum ligt vlakbij het Centraal Station. Je kunt dit museum combineren met het Letterkundig museum (het kinderboekenmuseum maakt er deel van uit). Het kinderboekenmuseum is ook bijzonder geschikt om zonder kinderen te doen. Je komt hier namelijk ook boeken en tekeningen uit je eigen jeugd tegen en dat is genieten hoor, jeugdsentiment. Je sluit even je ogen en bent weer terug op de bank waar mams na schooltijd onder het genot van een kopje thee Kruimeltje of Pinkeltje voorlas.