Je werkstuk (laten) afbakken

Moet je je werkstuk laten afbakken als het klaar is? Niks moet natuurlijk. De keramiekdame bij mij in de buurt vertelde me dat je werkstuk (afhankelijk van de grootte) ca. 2 tot 3 weken moet drogen. Pas als het goed droog is kun je het laten afbakken. Als je nog langer wacht word je werkstuk steeds droger en ook steeds breekbaarder. Er kunnen scheuren in komen en er kan wat afbreken. Het is dus verstandig je werkstuk na een week of 3 af te laten bakken.

Vroeger (3 weken geleden voordat ik de kleiworkshop deed) dacht ik dat je een boetseerwerkje in je eigen oven kon doen, een uurtje op 200 graden en klaar. Inmiddels weet ik dat het zo niet werkt. Hoewel ik nog even wil vermelden dat ik van het hele bakproces de ballen verstand heb. De klei die ik gebruikt heb, de chamotte klei, moet op ca. 900 tot 1200°C gebakken worden. Ja, dan krab je je toch wel even achter je oren, want waar haal je die hoeveelheid graadjes vandaan?

Een eigen oventje
Ik heb mensen horen zeggen dat ik zelf een ‘oventje’ aan moest schaffen. Mijn mini-onderzoekje heeft uitgewezen dat zo’n oventje (nieuw) vanaf € 1.500,00 kost. Als je de oven vervolgens in je hobbykamer zet en aansluit op het lichtnet wordt het heel snel donker bij je in de straat. De oven maakt namelijk gebruik van krachtstroom. Ongetwijfeld zijn er ook simpele (of vooroorlogse) exemplaren die wel op het lichtnet kunnen. Voorlopig besteed ik het afbakken liever uit totdat ik over de juiste informatie beschik.

Uithollen van je werkstuk
Om je werkstuk heelhuids uit de oven te krijgen is het belangrijk dat er geen luchtbellen in de klei zitten. Tijdens het boetseren doe je dat door de klei goed aan te drukken. Verder is het prettig als de kleilaag overal ongeveer even dik is. In mijn geval betekent dat het uithollen van vooral het mollige vrouwtje. Dit kun je het beste doen als de klei wat droger is, anders krijg je afdrukken of vervormingen in je werk door het beethouden. Ik heb het uithollen de volgende dag gedaan. Met een mirette (zie foto) snij je de overtollige klei weg. Bij het magere vrouwtje ben ik helaas door de buik heen gegaan met de mirette. Even schrikken, maar dan snel weer een vers stuk klei kneden en over het gat heen plakken. No problemo!

Waar laat ik het afbakken?
Ik wist eerst niet waar ik met mijn werkstuk heen moest om het af te laten bakken. Op de website van klei.nl vond ik adressen in het hele land. Het afbakken kost afhankelijk van de grootte van je werk tussen de € 2 en € 15 euro. Van de week kreeg ik te horen dat mijn eerste werkstuk van de kleiworkshop heelhuids uit de oven is gekomen en dat ik mijn zojuist gereed gekomen werkstuk meteen kan inleveren om te laten bakken. Dit lijkt op serious business! 😉

Advertentie

2 gedachtes over “Je werkstuk (laten) afbakken

  1. Ik ben zo blij met deze tips! Ik dacht namelijk dat het onmogelijk was om te beginnen keramiek zonder eigen oven. Nu alleen nog uitzoeken welke klei ik het beste kan kopen…:)

    • Wat leuk dat je er wat aan hebt! Als je een goeie winkel treft kunnen ze je vast wel vertellen welke klei je het beste kunt nemen voor hetgeen je wilt maken. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.