De Goudse Keramiekdagen

Zul je net zien, heb je een nieuwe hobby zie en hoor je overal om je heen dat anderen er ook mee bezig zijn. De een heeft een schoonzus die met een keramiekopleiding bezig is. De ander heeft een vriendin die naast haar drukke baan dikke dames maakt (ook al!) die nog goed verkopen ook. Over die keramiekopleiding gesproken, ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat in Gouda het SBB zit (Centrum voor Keramiek- & Lasopleidingen). Ambachtelijke keramische technieken schijnt dé te volgen opleiding te zijn als je serieus met keramiek aan de slag wilt.

Toen ik vorige week na een etentje nog even door het centrum van Gouda liep zag ik bij schoenenzaak Kalmeijer twee indrukwekkende torens van keramiek (van Joost Smit) in de etalage staan. Ik vond ze geweldig, maar bedacht me met een lichte schok dat ik dit graag zelf had willen maken. Vage ideeën voor zoiets sprookjesachtigs hadden zich al een tijdje ergens achter in mijn hoofd gevestigd en hier stond het gewoon in de etalage van een schoenenzaak! In een ander deel van de etalage stond een toren die nog geweldiger was (zie foto). Met een lichte frons vroeg ik mij af of ik mijn hobby misschien beter meteen aan de wilgen kon hangen. Zoiets zou ik van mijn leven niet kunnen maken en was al het andere prutswerk dan niet gewoon zinloos? Uiteindelijk realiseerde ik me dat deze torens ook niet in één dag gebouwd zijn. De kunstenaar heeft hier jaren op geoefend en ongetwijfeld ook wel eens prutswerk afgeleverd.

Elk jaar met Hemelvaart vinden de Goudse Keramiekdagen plaats. Ik had er natuurlijk nog nooit van gehoord (shame on me) maar vond wel meteen dat ik er bij moet zijn. Helaas heb ik andere verplichtingen op die dagen en mijn hersens kronkelen zich om een oplossing te vinden zodat ik er toch naartoe kan. Ondertussen heb ik de hele website van de Goudse Keramiekdagen van onder tot boven uitgeplozen (en alle niet werkende linkjes gevonden 🙂 ).

Van alle ca. 100 keramisten op deze website heb ik, indien aanwezig, fotootjes en websites bekeken tot ik er scheel van zag. Leuk ter inspiratie en ook desillusionerend omdat anderen natuurlijk weer schitterend werk gemaakt hebben waarvan ik dacht dat ik alleen het kon bedenken. Boehoe, hoe kom ik daar toch bij!

Als jij wel kunt op 2 of 3 juni zou ik je willen aanraden naar die Goudse Keramiekdagen te gaan. Je krijgt echt niet alleen maar borden, potjes en vaasjes te zien. Dan kun je mij mooi vertellen wat ik gemist heb.

Een gedachte over “De Goudse Keramiekdagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.