Zoektocht naar de rode klei

Na de kleiworkshop was het me al snel duidelijk, ik moest en zou klei hebben. Ik ging de stad in om bij de creashop die alles heeft rode chamotte klei te halen. Tot mijn verbazing bleken er alleen broden witte klei te liggen, er was geen vraag naar rode. Een andere klant meldde mij dat ik vlak om de hoek bij een mevrouw die boetseercursussen gaf wel rode klei kon halen. Ik ging op zoek naar de bewuste straat maar vond ‘m niet. Enthousiasme in de kiem gesmoord!

De volgende dag belde ik een andere creashop. Nee, ze hadden de klei niet maar konden het wel bestellen. Opgetogen ging ik langs. Uit de catalogus bleek dat de klei niet rood, maar gelig was. Niet goed dus voor mijn beoogde serie vrouwtjes in terrakleur (hoezo veeleisend?). Op internet vond ik een groothandel die de rode klei verkocht in grote partijen en een winkel in een nabijgelegen dorp. Ik wilde al in de auto springen maar was zo wijs om eerst even te bellen. Het was een webwinkel en je kon alleen online bestellen. Wanneer het pakketje wordt afgeleverd moet je bovendien thuis zijn want ze geven het niet aan de buren. Op internet vond ik wel de pottenbakkerij in het centrum die de klei ook zou verkopen. In mijn hoofd speelde ik even een filmpje af waarin ik mezelf met één of twee broden klei van 10 kilo door de stad zag zeulen. Not an option!

Oke, dit ging niet zoals gepland. Tijd voor plan B. Bij mij in de buurt woont een keramiekdame die cursussen geeft. Ik ben van plan in het najaar een cursus bij haar te volgen, maar wilde haar niet nu al lastig vallen met mijn kleivraag. Na wat aarzelen (ik hou niet zo van telefoneren met vreemden) belde ik haar toch op. Wat volgde was een heel leuk gesprek waarin ik haar uitlegde wat ik zocht en wat ik wilde maken en waarin zij mij tips gaf en een adres waar ik de klei kon halen. Nu nog iemand zo gek zien te krijgen die mee gaat om te sjouwen … wordt vervolgd.

Advertentie

5 gedachtes over “Zoektocht naar de rode klei

 1. Hoi José,

  Daar ben ik dan met een reactie, net terug van een paar daagjes Amersfoort en omstreken. Op de fiets naar Soestdijk en Drakenstein. Erg leuk maar veel te kort.

  Lees je bericht, wie moet er gek gemaakt worden om rode chamotteklei te sjouwen? En waar vandaan? Rode klei komt oorspronkelijk uit Groningen. De zogenaamde ‘groninger steen’, die met de gaatjes, is een ‘rode’ steen.

  Zo de eerste reactie is er, tot morgen, oant moarn.

  Gr. Reitse.

  • Hoi Reitse,

   Nooit gedacht dat jij de eerste reactie zou geven op mijn blog. Gefeliciteerd en dank je wel!

   De rode chamotte klei is inmiddels gesjouwd en wel binnen. Zie mijn volgende blogbericht.

   Groetjes,
   José

 2. Hoi José,

  Dit is hartstikke leuk, grappig en onderhoudend. Zo ken je ik. Ik ga je volgen.

  Groetjes,
  Juna

 3. Hoi Jose,
  Je hebt al leuke stukjes op je blog geplaatst. Complimenten. Je bent inderdaad erg creatief om zo’n beeldje al meteen de eerste keer te kunnen maken.
  Ik kijk uit naar het vervolg…
  gr Monique

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.